Joost Luiten heeft zich vrijdag tijdens de derde ronde van het Abu Dhabi Championship in de subtop gehandhaafd. De Nederlandse golfer staat met zes andere golfers gedeeld twaalfde.

Luiten had 71 slagen nodig voor zijn derde ronde, één onder par, maar wel meer dan tijdens de eerste (69) en tweede ronde (68).

De Rotterdammer heeft net als de Engelsen David Horsey, Jordan Smith, de Zuid-Afrikaan Louis Oosthuizen, de Schot Grant Forrest, de Duitser Dominic Foos en de Fransman Benjamin Hebert een totaal van 208, acht onder par.

De Ier Shane Lowry gaat nog altijd fier aan de leiding op de golfbaan van het Arabische emiraat. Hij ging in de derde ronde rond in 67 slagen en staat met 199 slagen inmiddels op zeventien onder par.

Voorsprong op nummer twee is drie slagen

Lowry's voorsprong op de nummer twee, de Zuid-Afrikaan Richard Sterne, is drie slagen en op de nummer twee, de Engelsman Ian Poulter, vijf slagen.

Luiten heeft een snelle terugkeer in de top honderd van de wereld als eerste doel gesteld voor dit jaar. Hij stond vorig jaar vijf maanden aan de kant met een polsblessure en is daardoor naar positie 118 gezakt.

Het Abu Dhabi Championship maakt deel uit van de Rolex Series. Het prijzengeld van het eerste toernooi op de Europese Tour van 2019 bedraagt 7 miljoen dollar (omgerekend zo'n 6,1 miljoen euro).