De Nederlandse volleyballers nemen het in de groepsfase van het EK onder meer op tegen wereldkampioen Polen, zo heeft woensdag de loting in Brussel uitgewezen.

Oranje (15e op de wereldranglijst) werd verder in groep D ingedeeld met Tsjechië (30e), Estland (26e), Oekraïne (54e) en Montenegro (39e).

Het EK wordt dit jaar in Nederland, Frankrijk, België en Slovenië gehouden, tussen 12 en 29 september. Het is na 1985 en 1997 de derde keer dat Nederland dit toernooi (mede) organiseert.

De Nederlandse speelsteden zijn Rotterdam (Ahoy), Amsterdam (Sporthallen Zuid) en Apeldoorn (Omnisport). Oud-international Bas van de Goor fungeert als toernooidirecteur namens Nederland.

De volleyballers zitten op dit moment nog zonder bondscoach. De volleybalbond Nevobo is nog altijd in gesprek met mogelijke opvolgers van de eind vorig jaar vertrokken Gido Vermeulen.

In Nederland wordt gespeeld tot en met de kwartfinales

Aan het EK nemen 24 landen deel die zijn verdeeld over vier poules van zes. De top vier van elke poule plaatst zich voor de achtste finales.

In Nederland wordt gespeeld tot en met de kwartfinales. De halve finales vinden plaats in Slovenië en Frankrijk, de wedstrijd om het brons en de finale worden in Frankrijk afgewerkt.

Oranje speelt de eerste drie poulewedstrijden in Rotterdam, de vierde en vijfde poulewedstrijd in Amsterdam en een mogelijke achtste finale en kwartfinale in Apeldoorn.

Nederland eindigde vorig jaar verrassend bij de beste acht op het WK in Italië en Bulgarije. Er werd in de eerste ronde knap gewonnen van toplanden als Brazilië en Frankrijk.