Motorcoureur Sam Sunderland heeft vrijdag de vijfde etappe van de Dakar Rally op zijn naam geschreven. De Brit was in Peru aanvankelijk niet de snelste, maar kreeg de overwinning later alsnog toegekend door de jury.

Sunderland had onderweg de gecrashte Portugees Paulo Goncalves geholpen en leverde daardoor veel tijd in. De wedstrijdleiding gaf hem tien minuten tijd terug.

De Fransman Xavier de Soultrait, die aanvankelijk tot winnaar werd uitgeroepen, eindigde daardoor op 3 minuten en 23 seconden als tweede. De derde plaats was voor de Oostenrijker Matthias Walkner, die 3.32 toegaf.

De Amerikaan Ricky Brabec blijft het klassement aanvoeren met een voorsprong van 59 seconden. De Chileen Pablo Quintanilla is op bijna drie minuten de nummer drie. De beste Nederlander is Paul Spierings op de 42e plek (+5:25.55).

Landgenoot Wesley Pittens haalde in de vijfde etappe de finish niet. Zijn Yamaha raakte te zwaar beschadigd door een valpartij. Pittens bleef ongedeerd, maar moest de Dakar Rally wel verlaten.

Loeb doet goede zaken bij auto's

Bij de auto's ging de zege naar de Sebastien Loeb. De Fransman won in zijn Peugeot eerder ook al de tweede rit. Nasser Al-Attiyah behield de leiding in het klassement.

De Qatarees eindigde in de etappe als tweede. Op de tiende plaats en op 42 minuten van de winnaar kwam Bernhard ten Brinke als eerste Nederlander binnen. Erik van Loon werd dertiende.

Bij de trucks won Eduard Nikolaev. De Rus verstevigde daarmee zijn leidende positie in het algemeen klassement. Over de verdere uitslag bestaat nog wat onduidelijkheid, omdat het tweede deel van de special werd afgelast. Sommige trucks hebben dat stuk echter wel gereden.

Ton van Genugten is met een voorlopige vijfde plaats de beste Nederlander. Hij kwam op veertien minuten van Nikolaev binnen. Gerard de Rooy eindigde als zesde, voor Maurik van den Heuvel (zevende). 

De Dakar Rally duurt nog tot en met komende donderdag en wordt voor het eerst in één land gehouden.