Ryoyu Kobayashi heeft vrijdag ook de derde wedstrijd van de Vierschansentournee gewonnen. De 22-jarige Japanner vloog in Innsbruck naar afstanden van 136,5 en 131 meter en scoorde een puntentotaal van 267. 

Kobayashi was eerder deze week al de beste in het Duitse Oberstdorf en Garmisch-Partenkirchen en kan zondag bij de slotwedstrijd in het Oostenrijkse Bischofshofen zijn 'grand slam' voltooien. 

De Oostenrijker Stefan Kraft eindigde vrijdag voor eigen publiek in Innsbruck als tweede met 254,2 punten, na sprongen van 129,5 en 130,5 meter. Andreas Stjernen uit Noorwegen werd derde met 242,7 punten (131 en 126 meter).

De Duitser Markus Eisenbichler, tweede in Obersdorf en Garmisch-Partenkirchen, stelde teleur met een dertiende plaats.

Kobayashi kan in voetsporen Hannawald treden

De schansspringer die na vier wedstrijden de meeste punten heeft verzameld, wint het Vierschansentoernooi.

Kobayashi, die dit seizoen doorbrak, leidt het klassement met 815,9 punten. Eisenbichler zag het verschil oplopen tot 45,5 punten (770,4). Stjernen staat derde met 766,2, titelverdediger Stoch is de nummer vier van de ranglijst (750,9).

Kobayashi kan de derde springer ooit worden die de eindzege pakt met vier overwinningen. De eerste die dat lukte was de Duitser Sven Hannawald in 2002. Vorig jaar won de Pool Kamil Stoch als tweede alle wedstrijden.

"Kobayashi is simpelweg te sterk voor iedereen", zei Eisenbichler. "We kunnen niet anders dan dat erkennen, gezien het grote verschil."