Bernhard ten Brinke leeft met veel vertrouwen toe naar de 41e editie van de Dakar Rally, die zondag van start gaat. De autocoureur uit Zeddam acht zich in staat de woestijnrally dit jaar te winnen.

"Ik ben ervan overtuigd dat ik er meer dan ooit klaar voor ben", zegt de 41-jarige Ten Brinke, die vorig jaar als eerste Nederlander een etappe bij de auto's won in de zware rally.

De Nederlander moest de strijd in 2018 uiteindelijk wel staken met een kapotte auto, en dus blijft hij voorzichtig in zijn doelstellingen. "Succes in Dakar hangt van vele factoren af; natuurlijk je snelheid, maar ook of je de goede keuzes maakt onderweg, de betrouwbaarheid van je auto én dat beetje geluk. Hoe ver we komen, dat gaan we zien."

Voor zijn vijfde deelname heeft hij een nieuwe navigator in de persoon van Xavier Panseri. Ten Brinke is blij dat de ervaren Fransman naast hem in de auto zit. "Als hij zegt: over 500 meter komt er een blinde duintop aan en daar kan je vol gas overheen, dan doe ik dat. Dat kan ik met een gerust hart doen, omdat ook hij zeker weet dat het kan."

'Ik verwacht een heel zware Dakar'

Ten Brinke heeft als fabrieksrijder van Toyota in ieder geval het beste materiaal tot zijn beschikking. Hij is teamgenoot van oud-winnaar Nasser Al Attiyah uit Qatar en de Zuid-Afrikaan Giniel de Villiers.

De concurrentie is groot in de autocategorie met titelverdediger Carlos Sainz en rallycoryfeeën Sébastien Loeb en Stéphane Peterhansel. Ten Brinke weet wat hij kan verwachten in het Zuid-Amerikaanse Peru.

"Ik denk dat het een heel zware Dakar gaat worden. We zijn wel bekend met de onberekenbare duinen, maar ik verwacht dat we nog andere onbegaanbare wegen voor onze kiezen krijgen."

De rally begint zaterdag in de Peruaanse hoofdstad Lima, waar de rally op 17 januari ook ten einde komt. De langste klassementsproef is 450 kilometer en zit in de vijfde etappe van Tacna naar Arequipa.