Rusland moet weer vrezen voor een schorsing van het nationale antidopingbureau RUSADA. Ondanks toezeggingen van het Kremlin heeft het land zich niet gehouden aan de afspraken met het mondiale antidopingbureau WADA.

Rusland dreef de zaak op de spits door eerder deze maand WADA-medewerkers met lege handen te laten na een bezoek aan het dopinglaboratorium in Moskou. Het agentschap kreeg niet de beschikking over gegevens van dopingtesten van Russische sporters.

Het mondiale bureau gaf de Russen tot en met 31 december de tijd om de vereiste data alsnog vrij te geven, maar volgens WADA heeft Rusland de deadline laten verstrijken zonder in actie te komen.

RUSADA werd in 2015 geschorst wegens grootscheeps dopinggebruik in de Russische sport en met name bij de Olympische Spelen van Sochi 2014.

Dat leidde ook tot de uitsluiting van Russische sporters voor onder meer de Olympische Winterspelen in Pyeongchang. Alleen 'schone' sporters uit Rusland mochten onder neutrale vlag meedoen.

In september 2018 besloot WADA de schorsing onder voorwaarden op te heffen. Een van die voorwaarden was volledige inzage in gegevens van het dopinglab in Moskou en daar is nu niet aan voldaan.

WADA neemt later deze maand een besluit over RUSADA.