Ryoyu Kobayashi heeft op Nieuwjaarsdag de traditionele schansspringwedstrijd in het Duitse Garmisch-Partenkirchen op zijn naam geschreven.

De 22-jarige Japanner noteerde sprongen van 136,5 en 133 meter en kreeg daarvoor in totaal 266,6 punten. Daarmee hield hij de Duitser Markus Eisenbichler (tweede) en de Pool Dawid Kubacki (derde) achter zich.

Eisenbichler kwam met 138 en 135 meter bij beide sprongen verder dan Kobayashi, maar hij kwam tot 264,7 punten. Kubacki vloog naar 133,5 en 133 meter, waarvoor hij werd beloond met 256,2 punten.

Afgelopen zondag was Kobayashi ook de sterkste bij de eerste wedstrijd van het Vierschansentoernooi. Hij troefde Eisenbichler toen eveneens nipt af. De Oostenrijker Stefan Kraft eindigde als derde.

Kobayashi is de vierde schansspringer in de afgelopen dertien seizoenen die de eerste twee onderdelen van het Vierschansentoernooi wint. Kamil Stoch (2017/2018), Anders Jacobsen (2012/2013) en Gregor Schlierenzauer (2011/2012) gingen hem voor.

Schansspringen later deze week naar Oostenrijk

De wedstrijd in Garmisch-Partenkirchen geldt traditiegetrouw als het tweede onderdeel van het zogenoemde Vierschansentoernooi en vindt altijd op Nieuwjaarsdag plaats. Vorig jaar won Stoch, maar de Pool moest nu genoegen nemen met de zesde plaats.

De schansspringers reizen deze week af naar Oostenrijk en komen daar nog in actie op de Bergiselschans in Innsbruck (4 januari) en de Paul Ausserleitnerschans in Bischofshofen (6 januari).

De schansspringer die na vier wedstrijden de meeste punten heeft verzameld, wint het Vierschansentoernooi.