Arno Havenga is zondag door de internationale waterpolobond uitgeroepen tot coach van het jaar bij de vrouwen. De bondscoach van de Nederlandse waterpolosters kreeg de meeste stemmen van zijn vakgenoten.

Havenga werd afgelopen juli kampioen met de waterpolosters Europees. In Barcelona werd Griekenland in de finale met 6-4 verslagen, waardoor de Nederlandse vrouwen voor het eerst sinds 1993 het goud pakten.

De oud-waterpoloër werd door de meerderheid van zeventien collega's, verenigd in de Worlds Water Polo Coaches Association (WWPCA), aangewezen als de beste vrouwencoach.

De 44-jarige Havenga is sinds 2008 werkzaam bij de Nederlandse waterpolovrouwen. Hij was teammanager van de ploeg die in Peking de olympische titel veroverde.

Havenga doorbreekt hegemonie bondscoach dames VS

De verkiezing werd dit jaar voor de vierde keer gehouden. De afgelopen drie jaar won Adam Krikorian, bondscoach van de Verenigde Staten, de prijs bij de vrouwen.

Bij de mannen werd de Hongaar Zsolt Varga, trainer van topclub Ferencváros, gekozen tot beste coach. Varga pakte met zijn ploeg de nationale én Europese titel.