President Yuri Ganus van het Russische antidopingbureau Rusada heeft een beroep gedaan op zijn president Vladimir Poetin. Hij wil ervoor zorgen dat zijn land volledig meewerkt aan het overhandigen van data van dopingtesten van Russische sporters aan onderzoekers van het mondiale antidopingbureau WADA.

Experts van het wereldantidopingbureau WADA keerden vrijdag met lege handen huiswaarts. Het bezoek aan het dopinglab van Moskou hoorde bij de voorwaarden die zijn gesteld nadat een schorsing van drie jaar van het Rusada in september verrassend was opgeheven.

Minister Pavel Kolobkov van Sport verklaarde woensdag dat zijn land bereid was de gegevens te kopiëren, met inachtneming van de Russische wetten. "Technische details en het gebruik van bepaalde apparatuur moet nog wel worden besproken", aldus Kolobkov.

'Afname accreditatie zorgt voor isolatie Russische sport'

Ganus is bang dat door de vertraging de Russische sport geschaad wordt. "Als het WADA opnieuw onze accreditatie afneemt, zal dat de Russische sport isoleren'', zegt de president van Rusada in een aan Poetin gerichte videoboodschap.

Het Rusada was drie jaar geschorst, nadat gebleken was dat het dopinglab betrokken was bij grootscheeps door de staat gestuurd dopinggebruik. Dat leidde ook tot de uitsluiting van Russische sporters voor onder meer de Olympische Winterspelen in Pyeongchang. Alleen 'schone' sporters uit Rusland mochten onder neutrale vlag meedoen.

Voor het terugkrijgen van de accreditatie moet het Russische dopinglab voor 31 december inzage geven. "We staan aan de rand van de afgrond en ik vraag u het heden en de toekomst van schone sport te beschermen", aldus Ganus. "Dit moet snel worden opgelost."