Helle Thomsen is niet langer de bondscoach van de Nederlandse handbalsters. De Deense heeft donderdag in overleg met de Nederlandse handbalbond besloten om haar contract niet te verlengen.

"Eigenlijk is het omdat ik te ambitieus en doelgericht ben", legt Thomsen haar beslissing uit op de website van de bond. "Ik wil optimaliseren op alle fronten om grotere doelen te kunnen halen voor het team."

Thomsen werd in september 2016 aangesteld als bondscoach van Oranje en had de ploeg op drie succesvolle toernooien onder haar hoede.

Onder leiding van Thomsen veroverden de handbalsters eerder deze maand brons op het EK. In de halve finales ging Nederland onderuit tegen de latere Europees kampioen Frankrijk en versloeg in de strijd om de derde plaats Roemenië.

Op het WK van vorig jaar pakten de handbalsters eveneens het brons, nadat in de halve eindstrijd werd verloren van Noorwegen. De formatie van Thomsen moest een jaar eerder in de EK-finale ook haar meerdere erkennen in de Noorse vrouwen.

Thomsen trots op prestaties met Oranje

Thomsen is trots op haar prestaties met de Nederlandse ploeg. "Ik ben erg verheugd geweest met mijn baan en trots op wat we samen hebben bereikt", laat ze weten.

"Het is een eer wanneer andere mensen uit de handbalwereld zeggen dat ik er samen met het NHV voor heb gezorgd dat het team nu bij de top drie van de wereld hoort. Dat is een fijn gevoel."

De Nederlandse handbalbond denkt dat de ambities van Thomsen te hoog zijn gegrepen om de samenwerking te verlengen. "We bedanken Helle voor al haar werk, het bereiken van de top en het winnen van prachtige medailles", zegt technisch directeur Paul van Gestel. 

"We wensen haar veel succes met haar nieuwe plannen in de toekomst", vervolgt van Gestel. "De ambities van Helle, die wij ook nastreven, overstijgen de mogelijkheden van het NHV."

Het is nog onbekend wie de opvolger van Thomsen wordt als bondscoach van de handbalsters. De 48-jarige coach blijft wel coach van het Noorse Molde HK. Het trainerschap bij die club combineerde ze vanaf medio 2018 met haar functie bij Oranje.