Ranomi Kromowidjojo heeft zondag op de slotdag van de WK kortebaan in het Chinese Hangzhou goud veroverd op de 50 meter vrije slag. Femke Heemskerk moest genoegen nemen met het zilver. Daarnaast pakten Kromowidjojo en Heemskerk zilver met de estafetteploeg op de 4x50 meter vrij.

De 28-jarige Kromowidjojo kende op individuele 50 meter een goede start en lag al bij het keerpunt ruim voor. De Groningse tikte aan in 23,19 en was bijna een halve seconde sneller dan Heemskerk (23,67). Het brons ging naar de Braziliaanse Etiene Medeiros (23,76).

Het is de vierde wereldtitel voor 'Kromo' op de 50 meter. Ook in 2010, 2014 en 2016 schreef ze de 50 meter vrije slag op haar naam bij de WK kortebaan.

In Hangzhou kan Kromowidjojo terugkijken op een zeer succesvol WK. Ze won eerder goud op de 100 vrij en de 50 vlinder en pakte in totaal acht medailles.

Zilver voor estafetteploeg

Eerder op zondag pakten Kromowidjojo en Heemskerk in Hangzhou zilver met de estafetteploeg op de 4x50 meter. Samen met Kim Busch en Valerie de Roon kwamen ze tot een tijd van 1.34,55.

De zwemsters van de Verenigde Staten waren een halve seconde sneller (1.34,03) en pakten goud. Het brons ging naar Australië.

Nederland verraste met de startvolgorde. Kromowidjojo en Heemskerk zijn doorgaans de slotzwemsters, maar zij openden nu. Dat leverde halverwege nog een voorsprong op, maar Busch en De Roon konden die niet vasthouden. In de series, met Maaike de Waard in plaats van Kromowidjojo, had Nederland nog wel de snelste tijd gezwommen.

Ook Heemskerk mag tevreden terugkijken

Net als Kromowidjojo heeft Heemskerk een zeer succesvol WK achter de rug in Hangzhou. Ze pakte net als Kromowidjojo acht medailles, al bleef goud uit. Er was zes keer zilver en tweemaal brons voor de 31-jarige Heemskerk.

Nederland heeft in totaal elf medailles veroverd: drie keer goud, zes keer zilver en twee keer brons.

Nederlandse medailleoogst WK kortebaan

 • Goud:
  Ranomi Kromowidjojo (100 meter vrije slag)
  Ranomi Kromowidjojo (50 meter vlinderslag)
  Ranomi Kromowidjojo (50 meter vrije slag)
 • Zilver:
  Femke Heemskerk (50 meter vrije slag)
  Femke Heemskerk (100 meter vrije slag)
  Ranomi Kromowidjojo, Femke Heemskerk, Kim Bisch, Maaike de Waard (Estafettevrouwen 4x100 meter vrije slag) 
  Ranomi Kromowidjojo, Femke Heemskerk, Kim Bisch, Valerie de Roon (Estafettevrouwen 4x50 meter vrije slag)
  Jesse Puts, Stan Pijnenburg, Ranomi Kromowidjojo, Femke Heemskerk (Estefette gemengd 50 meter vrije slag)
  Jesse Puts, Ties Ezerman, Ranomi Kromowidjojo, Femke Heemskerk (Estefette gemengd 50 meter wisselslag)
 • Brons:
  Femke Heemskerk (200 meter vrije slag)
  Maaike de Waard, Kim Busch, Ranomi Kromowidjojo, Femke Heemskerk (4x50 meter wisselslag)