Angela Malestein deed na de verloren halve finale van de Nederlandse handbalsters tegen Frankrijk (21-27) op het EK handbal een dringende oproep aan de Europese bond EHF. De Oranje-international vindt dat er wat aan de overbelasting van de speelsters gedaan moet worden.

"Het is gewoon niet normaal meer, je ziet op dit toernooi zo veel blessures. Er moet echt iets veranderen", zei rechterhoekspeelster Malestein.

Oranje ging vrijdag onderuit in een wedstrijd waarin de energie in de tweede helft wegvloeide en met Martine Smeets en Jessy Kramer twee speelsters geblesseerd uitvielen. "De meiden waren kapot, gesloopt. Ze hadden echt veel te weinig rust gehad voor deze wedstrijd."

Malestein doelde niet alleen op het speelschema op dit EK - waardoor het kon gebeuren dat het Nederlands team vier belangrijke wedstrijden in zes dagen moest spelen, terwijl tegenstander Frankrijk daar negen dagen voor kreeg - maar had het ook over de moordende clubcompetities.

"Ik speel Bundesliga en Champions League", aldus de speelster van het Duitse Bietigheim. "Een dag voordat ik me moest melden bij het Nederlands team op Papendal, speelde ik nog Champions League in Roemenië. Simpelweg omdat er anders geen tijd is om ons op het EK voor te bereiden. We kunnen al zo weinig trainen met elkaar. En na het EK is er amper rust, want een week later gaan de competities weer verder."

Feest bij de Fransen en teleurstelling bij Oranje. (Foto: ANP)

Bondscoach Thomsen noemde speelschema 'gekkenwerk'

De 25-jarige Malestein staat niet alleen in haar noodkreet. Bondscoach Helle Thomsen noemde het speelschema op het EK "gekkenwerk".

De Spaanse coach Ambros Martín van Roemenië, zondag de tegenstander van Nederland in de wedstrijd om het brons, was helemaal van slag door de zware blessure van Cristina Neagu. De beste speelster van de wereld scheurde in de wedstrijd tegen Hongarije haar kruisbanden af.

De Roemeense sterspeelster Cristina Neagu wordt per brancard afgevoerd. (Bron: ANP)

'Al moeten we met één been krom lopen, we gaan ervoor'

Malestein was zelf ook onderwerp van gesprek. De vaste waarde van Oranje belandde na de dikke nederlaag tegen Noorwegen in de hoofdronde op de tribune. Ze werd vervangen door de onervaren Dione Housheer.

Voor het duel met Frankrijk haalde Thomsen haar weer terug. Ze greep de nieuwe kans met beide handen aan, want Malestein blonk tegen de Françaises uit bij Oranje. "Het waren zware dagen, maar ik ben wel goed opgevangen en heb vertrouwen gehouden. Het gaat hier ook niet om mij, maar om het team. Je wint én verliest als team."

Ze weet ook zeker dat Nederland in de troostfinale alles gaat geven tegen Roemenië. "Al moeten we met één been krom lopen, we gaan ervoor. We mogen trots zijn dat we op dit toernooi weer zo ver zijn gekomen en een medaille kunnen pakken."

De wedstrijd om het brons tussen Nederland en Roemenië begint zondag om 14.00 uur. De EK-finale tussen Frankrijk en Rusland staat om 17.30 uur op het programma.