Jeroen Delmee heeft donderdag als bondscoach van Frankrijk voor een flinke stunt gezorgd bij het WK hockey in India. De 45-jarige Brabander bereikte met het laagst geklasseerde team van het toernooi de achtste finales.

Frankrijk won in Bhubaneswar de derde en laatste groepswedstrijd knap met 5-3 van regerend olympisch kampioen Argentinië. Dit land had zich al geplaatst.

De Fransen bleven daardoor met vier punten Nieuw-Zeeland (eveneens vier punten, maar minder doelsaldo) en Spanje (twee punten) voor en eindigden achter Argentinië (zes punten) als tweede in poule A.

De manschappen van Delmee begonnen vorige week het WK nog met een nederlaag tegen Nieuw-Zeeland (2-1) en speelden vervolgens gelijk tegen Spanje (1-1).

Frankrijk geeft ruime voorsprong bijna uit handen

Frankrijk stond tegen Argentinië halverwege op een comfortabele 4-1-voorsprong, maar zag de Argentijnen na rust terugkomen tot 4-3 en maakte pas in de slotfase aan alle spanning een einde.

Delmee is naast bondscoach van Frankrijk ook de coach van Hoofdklasse-club HC Tilburg. Hij kwam in het verleden tot maar liefst 401 interlands voor Oranje.

Nederland kan donderdag een plek in de achtste finales veiligstellen op het WK. Oranje heeft naar alle waarschijnlijkheid tegen Pakistan aan een gelijkspel voldoende om dat daadwerkelijk te bewerkstelligen.