Een speciale commissie van het olympisch comité IOC gaat erop toezien dat de Olympische Spelen niet meer worden toegewezen aan een land waar de mensenrechten onder druk staan.

Prins Zeid Raad Al Hussein van Jordanië, de voormalige Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties, wordt de voorzitter van het comité. Tijdens een IOC-bestuursvergadering in maart 2019 worden de namen van de andere commissieleden bekendgemaakt.

"Toekomstige gastlanden van de Olympische Spelen zullen zich aan strikte regels op het gebied van mensenrechten moeten houden", verzekerde IOC-voorzitter Thomas Bach in Tokio, waar de Zomerspelen van 2020 plaatsvinden.

Amnesty International heeft bij het IOC meer dan eens aangedrongen op duidelijke afspraken over mensenrechten bij de toewijzing van de Olympische Spelen. Ook Nederlandse politici hebben daar in het verleden herhaaldelijk om gevraagd.

Vooral rond de Zomerspelen van 2008 in Peking en de Winterspelen van 2014 in Sochi werd het IOC geconfronteerd met problematiek over de mensenrechtensituatie in China en Rusland.