Aanvoerder Carlien Dirkse van den Heuvel zet per direct een punt achter haar loopbaan als hockeyinternational. Ze kwam tot 203 wedstrijden namens Oranje.

De finale van het WK in Londen, waar Nederland afgelopen zomer met dominant spel de wereldtitel veroverde, was haar laatste interland. Dirkse van den Heuvel gaat zich meer op haar baan als fysiotherapeut richten.

"Als ik terugkijk op mijn carrière ben ik trots, maar ik ben toe aan een nieuwe uitdaging. Het is mooi geweest", zegt de 31-jarige middenvelder van SCHC op Hockey.nl.

Dirkse van den Heuvel werd met het Nederlands team in 2012 olympisch kampioen. Twee jaar geleden pakte ze olympisch zilver in Rio de Janeiro. Verder prijken onder meer twee wereldtitels (2014 en 2018) en drie keer EK-goud (2009, 2011 en 2017) op haar erelijst.

Ze ontbrak deze maand in de selectie van Oranje die in China de laatste editie van de Champions Trophy won. Bondscoach Alyson Annan, die al op de hoogte was van het besluit van Dirkse van den Heuvel, gaf een aantal grote namen rust in aanloop naar de FIH Pro League, een nieuw toernooi dat de Champions Trophy deels vervangt.

'Nooit gedacht tien jaar bij Oranje te zitten'

Dirkse van den Heuvel debuteerde op 17 mei 2008 tijdens Nederland-Duitsland op de Champions Trophy in Mönchengladbach. Ze speelde uiteindelijk 203 interlands, maakte 28 doelpunten, boekte 162 zeges en verloor slechts dertien keer.

"Ik had echt nooit gedacht dat ik tien jaar in Oranje zou zitten en meer dan tweehonderd interlands zou spelen. Zo'n speler ben ik niet, vond ik. Na een paar jaar heb ik dat wel gezien. Maar ik vond het veel te leuk", zegt ze.

"De beginjaren zijn heel relaxed, dan hockey je alleen en ben je er verder niet zo mee bezig. Pas later kreeg ik een andere rol, meer verantwoordelijkheid, mocht ik meepraten en meedenken over de tactiek. Die ontwikkeling en uitdaging vond ik fijn."