Bondscoach Helle Thomsen heeft vrijdag haar volledige selectie bekendgemaakt voor het EK handbal van volgende maand in Frankrijk. Delaila Amega, Rinka Duijndam, Merel Freriks en Dione Housheer maken zich op voor hun eerste eindtoernooi.

Ook Lynn Knippenborg en Charris Rozemalen behoren tot de zestienkoppige selectie. Thomsen maakte eind oktober al de eerste tien speelsters bekend en voegde op basis van de trainingsstage deze week op Papendal de laatste zes namen toe.

Lois Abbingh, Debbie Bont, Kelly Dulfer, Nycke Groot, Laura van der Heijden, Jessy Kramer, Angela Malestein, Estavana Polman, Martine Smeets en Tess Wester waren al zeker van een plek in de EK-selectie.

Cirkelspeelsters Danick Snelder en Yvette Broch zijn er zoals bekend niet bij in Frankrijk. Aanvoerder Snelder kampt met een rugblessure en Broch besloot afgelopen zomer een punt achter haar loopbaan te zetten.

Oranje reist op 30 november af naar Frankrijk

In de voorbereiding op het EK speelde Oranje woensdag in Eindhoven een oefenwedstrijd tegen Angola, die met 32-29 gewonnen werd. De ploeg van bondscoach Thomsen reist op 30 november af naar het Franse Montbéliard.

Het EK begint voor Nederland een dag later met een wedstrijd tegen Hongarije. Oranje neemt het in groep C ook op tegen Spanje (3 december) en Kroatië (5 december). Het toernooi duurt tot en met zondag 16 december.

Op het EK van 2016 in Zweden eindigde Nederland als tweede na een nipte nederlaag in de finale tegen Noorwegen (29-30). Op de WK's van 2015 en 2017 pakte Oranje respectievelijk zilver en brons.

Volledige EK-selectie Oranje: Lois Abbingh, Delaila Amega, Debbie Bont, Kelly Dulfer, Rinka Duijndam, Merel Freriks, Nycke Groot, Laura van der Heijden, Dione Housheer, Lynn Knippenborg, Jessy Kramer, Angela Malestein, Estavana Polman, Charris Rozemalen, Martine Smeets en Tess Wester.