Pieter van den Hoogenband heeft donderdag een einde gemaakt aan alle speculaties over zijn verdiensten als nieuwe chef de mission van sportkoepel NOC*NSF. 

De drievoudig olympisch kampioen krijgt tot en met de Spelen van 2020 in Tokio een jaarsalaris van 93.500 euro, zo onthult hij zelf in zijn column in De Telegraaf.

Van den Hoogenband voelde zich geroepen te reageren op verhalen dat hij een salaris van 374.000 euro zou hebben gevraagd. De oud-zwemmer laat in het midden of zijn salariseis aanvankelijk ook zo hoog was, maar noemt het wel onprofessioneel dat dergelijke informatie snel in de media is gekomen.

Van den Hoogenband vertelt dat algemeen directeur Gerard Dielessen van NOC*NSF hem een salarisvoorstel van 93.500 euro heeft gedaan. Daarbij werd volgens hem niet kenbaar gemaakt dat hij het bod alleen maar kon aannemen of verwerpen.

'Ik wilde geen discussie over geld'

Van den Hoogenband deed daarom een tegenvoorstel om NOC*NSF tegemoet te komen, maar de sportkoepel ging daar niet op in en brak de onderhandelingen direct af.

"Dat verraste me zeer en was me het niet waard", schrijft Van den Hoogenband in zijn column. "Ik heb toen meteen aangegeven dat ik geen energie in een discussie over geld wil steken en dat ik akkoord ga met het aanbod."

De benoeming van Van den Hoogenband werd vorige week bekendgemaakt door NOC*NSF. Hij is de opvolger van Maurits Hendriks, die tijdens de Olympische Spelen van 2016 in Rio de Janeiro chef de mission was.