Lindsey Vonn begint met een knieblessure aan haar laatste seizoen als skiester. De Amerikaanse vedette mist daardoor komend weekeinde de afdaling en de super-G om de wereldbeker in Lake Louise.

"Ik ben onderuitgegaan in de training voor de super-G en heb daarbij mijn knie pijn gedaan", laat de 34-jarige Vonn op Twitter weten. "Het goede nieuws: ik hoef niet geopereerd te worden. Het slechte nieuws: ik kan niet skiën in Lake Louise."

Vonn heeft aangekondigd dat deze winter haar laatste seizoen wordt. Haar brandende ambitie is het recordaantal wereldbekerzeges van de Zweedse skilegende Ingemar Stenmark te verbeteren. Dat record staat op 86.

Tot dusver staat Vonn op 82 overwinningen in de wereldbeker. "Lake Louise is altijd mijn favoriete wedstrijd in de wereldbeker geweest, dus ik baal enorm dat ik er niet bij kan zijn", zegt ze.

Vonn is specialiste op de afdaling. Op de Spelen van begin dit jaar in Pyeongchang pakte ze brons op het onderdeel waarop ze olympisch kampioene werd in Vancouver 2010. De Winterspelen van 2014 miste ze door een knieblessure.

Belangrijkste titels Lindsey Vonn

  • Olympische titel afdaling (2010)
  • Wereldtitel afdaling (2009)
  • Wereldtitel Super-G (2009)
  • Wereldbeker overall (2008, 2009, 2010, 2012)

'Slaat fysiek nergens meer op om door te gaan'

Aanvankelijk was Vonn van plan om te stoppen als ze het record van Stenmark te pakken heeft, maar een maand geleden benadrukte de Amerikaanse, die in haar carrière vaak met blessures kampte, dat ze hoe dan ook aan haar laatste seizoen als topskiër begint.

"Ik ben op een punt aanbeland waar het fysiek gezien nergens meer op slaat om nog door te gaan", zei ze. "Ik wil graag actief blijven als ik ouder word, daarom moet ik ook aan de toekomst denken."

Het wereldbekerseizoen loopt tot en met maart. De laatste wedstrijd staat dan op het programma in Soldeu (Andorra).