De jury bij de wereldkampioenschappen turnen in Stuttgart in 2019 krijgt bij het beoordelen van de oefeningen hulp van 3D-lasertechniek, heeft de internationale federatie FIG dinsdag besloten.

Een Japans bedrijf heeft deze speciale techniek voor de turnoefeningen ontwikkeld. Met behulp van drie camera's kan volgens de mondiale bond een ​​oefening worden gesplitst in duizenden afzonderlijke afbeeldingen.

Elke hoek kan exact worden berekend. De moeilijkheidsgraad van een oefening kan in de toekomst ook technisch bepaald worden, al zijn er geen plannen om de jury volledig te vervangen door een computer.

Er is regelmatig kritiek op de jurering bij het turnen. Morinari Watanabe, de Japanse voorzitter van de FIG, had eerder al aangekondigd met behulp van moderne technologie tot een 'eerlijkere' beoordeling van de oefeningen te komen.

Systeem werd intern al getest 

Bij de WK in Doha werd onlangs intern al getest met de beoordeling via het speciale systeem. Volgens de FIG gebeurt dit de komende periode ook bij de wereldbekerwedstrijden.

Nederland kwam op de afgelopen WK tot één medaille: Epke Zonderland pakte overtuigend goud op de rekstok. Sanne Wevers gold als medaillekandidaat op de balk, maar ze verloor tijdens de oefening haar evenwicht en werd zevende.

De Amerikaanse topturnster Simone Biles was de grote blikvanger in Doha. Ze pakte vier keer goud en schroefde haar totale aantal wereldtitels op naar veertien, waarmee ze recordhouder is.