Deelname aan het WK raakt steeds verder uit zicht voor de Nederlandse curlingmannen. Het team van bondscoach Shari Leibbrandt verloor dinsdag bij het EK in Estland ook de zesde en zevende wedstrijd.

Het favoriete Zweden was met 9-5 te sterk voor Oranje, dat eerder op de dag ook al van Schotland had verloren (5-8). Voor Zweden was het de zevende EK-zege op rij.

Nederland, aangevoerd door skip Jaap van Dorp, staat na zeven speelronden op de tiende en laatste plaats. Een plaats bij de eerste zeven in de eindstand is nodig voor directe kwalificatie voor het WK van 2019 in Canada.

Nederland nam alleen in 1994, 2017 en dit jaar deel aan de mondiale eindronde. Op een EK is de zesde plek van 1982 het beste resultaat.

De nummers acht en negen van het EK kunnen zich in januari via een extra kwalificatietoernooi in Nieuw-Zeeland ook nog voor de mondiale titelstrijd plaatsen.

Oranje verloor eerder van Italië (10-6), Noorwegen (8-7), Zwitserland (9-3), Duitsland (6-5) en Rusland (5-2). Woensdag en donderdag zijn de laatste twee duels, tegen directe concurrenten Polen en Finland. Die twee landen wonnen op het EK tot dusverre één keer.