Formule 3-coureur Sophia Flörsch hoopt terug te keren in de autosport. De 17-jarige Duitse onderging maandag een zware operatie aan haar ruggenwervel na een zware crash van een dag eerder bij een Formule 3-race in Macau.

"Ik kom terug", schrijft Flörsch dinsdag op Facebook. Ze bedankt het Italiaanse automerk Dallara voor het sterke chassis van haar auto.

Eerder op dinsdag werd bekend dat Flörsch nog een of twee weken in het ziekenhuis in Macau moet verblijven om te herstellen van de operatie. Die operatie duurde maandag elf uur, omdat de artsen heel voorzichtig te werk moesten gaan om geen zenuwen te raken. Het ruggenmerg van Flörsch, die uitkomt voor het Nederlandse team Van Amersfoort Racing, is niet beschadigd.

"Ik hoop dat het vanaf nu alleen maar beter met me gaat", schrijft ze in haar Facebook-bericht. "Deze realiteit motiveert me en geeft me alleen maar meer moed om door te gaan."

Flörsch vloog zondag op het smalle stratencircuit van Macau met een snelheid van zo'n 276 kilometer per uur van de baan. Haar bolide schoot over een hek en kwam achter de vangrail tegen een gebouw tot stilstand.

"Ik wil al mijn fans bedanken voor de beterschapswensen. Ik heb nu pas tijd om ze allemaal te gaan lezen", schrijdt Flörsch, die alle betrokkenen bedankt voor de goede zorg. "Iedereen die geholpen heeft was enorm aardig. Bedankt voor alle bemoedigende en kalmerende woorden in de zware minuten dat ik vast zat in het autowrak."

Formule 3-coureur vliegt door lucht bij crash in Macau
52
Formule 3-coureur vliegt door lucht bij crash in Macau

'Ze had engel op haar schouder'

Autosportbond FIA kondigde maandag aan uitgebreid onderzoek te gaan doen naar de zware crash van het Duitse racetalent. "Na dit zeer ernstige incident gaat de FIA alles analyseren en met betrokkenen spreken om te zien wat er precies is gebeurd. Daarna trekken we conclusies", aldus Jean Todt, voorzitter van de FIA.

Bij het ernstige ongeval raakten ook de Japanse coureur Sho Tsuboi, twee fotografen en een marshall gewond. Zij moesten in het ziekenhuis behandeld worden.

"Ik heb nog nooit zo'n crash meegemaakt. Ik heb veel ongelukken gezien in de sport, maar dit was een van de ergste ooit", reageerde teambaas Frits van Amersfoort op het incident. "Ze had geluk dat ze door de lucht vloog, want daardoor ontweek ze de vangrail. Ze had echt een engel op haar schouder."

Flörsch, die op 1 december achttien jaar wordt, debuteert dit jaar in de Formule 3. De jonge Duitse startte afgelopen zomer op Zandvoort voor de eerste keer namens Van Amersfoort Racing in deze klasse. Als eerste vrouw eindigde ze in de Formule 4 twee keer op het podium.