Joost Luiten is zaterdag weer een plekje opgeschoven in de stand bij het DP World Tour Championship, het eindejaarstoernooi in Dubai voor de beste zestig golfers van 2018 op de Europese Tour.

De 32-jarige Zuid-Hollander leverde na de derde ronde een scorekaart met zeventig slagen (twee onder par) in. Daardoor kwam hij op een totaal van 212, goed voor de gedeelde 32e plek.

Luiten was het toernooi op de Jumeirah Golf Estates begonnen met een ronde van 69 slagen, waarmee hij de eerste dag afsloot als nummer tien. Vrijdag zakte Nederlands beste golfer door een matige ronde van 73 slagen naar de 33e plaats.

Matt Wallace deed door een rondgang van 71 slagen, één boven par, afstand van de koppositie. De Engelsman kwam uit op een totaalscore van 204 (-12) en vindt zichzelf nu terug op de vierde plek, die hij met onder anderen zijn landgenoot Lee Westwood deelt.

De Amerikaan Patrick Reed en Danny Willett uit Engeland hebben na de derde dag de beste papieren voor de winst in Dubai. Beiden hadden 202 slagen (-14) nodig voor de eerste 54 holes en verdedigen een voorsprong van één slag op de Engelsman Jordan Smith.

Favoriet Molinari na drie dagen gedeeld 28e

Het prijzengeld op het slottoernooi bedraagt 8 miljoen dollar (zo'n 7 miljoen euro). De top tien van het eindklassement van de Europese Tour verdeelt nog eens een bonus van 4,4 miljoen euro.

Francesco Molinari heeft de meeste kans om de Europese Tour van dit jaar te winnen. Een plek bij de eerste zes in Dubai volstaat voor de Italiaan die dit jaar onder meer het Brits Open won. Daarvoor moet hij zich echter wel verbeteren, want hij staat na de derde ronde gedeeld 28e (-5).

Luiten mocht naar de Verenigde Arabische Emiraten afreizen omdat hij na de Nedbank Golf Challenge in Zuid-Afrika de 57e positie op de jaarlijst van de Europese Tour innam.