De Amerikaanse turnbond heeft vrijdag opnieuw een bestuurder zien vertrekken door het misbruikschandaal. Ron Galimore, verantwoordelijk voor het dagelijkse beleid bij USA Gymnastics, nam onder grote druk ontslag.

De 59-jarige Galimore, zelf een oud-topturner, werkte bijna 25 jaar in diverse functies bij de bond en was de hoogst overgebleven bestuurder sinds het schandaal rond teamarts Larry Nassar naar buiten kwam.

Nassar is veroordeeld tot bij elkaar 175 jaar celstraf, onder meer voor misbruik van ruim 150 turnsters, onder wie viervoudig olympisch kampioene Simone Biles.

Het schandaal leidde tot een grote schoonmaak in de leiding van USA Gymnastics. Bestuursleden moesten vertrekken, omdat ze bijvoorbeeld meldingen over het misbruik niet serieus namen of met bewijsmateriaal hadden geknoeid.

Het Amerikaans olympisch comité USOC dreigt bovendien USA Gymnastics de status van nationale bond af te nemen. De turnbond hoopt dat te voorkomen door ook van Galimore afscheid te nemen.

Interim-baas vertrok in oktober razendsnel weer

Exact een maand geleden werd Mary Bono in de roerige periode benoemd tot interim-baas van de turnbond, maar ze vertrok na enkele dagen alweer. Ze kreeg kritiek wegens een omstreden tweet van een maand eerder.

Daarin was te zien dat ze het Nike-logo op een van haar schoenen uitwiste. Bono leek daarmee kritiek te uiten op het besluit van Nike om Colin Kaepernick een van de gezichten van een nieuwe reclamecampagne te maken.

De American footballer is omstreden, omdat hij de eerste NFL-speler was die knielde tijdens het spelen van het Amerikaanse volkslied voor wedstrijden.