Ranomi Kromowidjojo heeft vrijdag bij de wereldbekerwedstrijden kortebaan in Singapore net naast de zege op de 50 meter vlinderslag gegrepen. Kira Toussaint verbeterde het Nederlands record op de 100 meter rugslag en Femke Heemskerk won overtuigend de 200 meter vrij.

De 28-jarige Kromowidjojo lag de hele race aan kop, maar de Zweedse Sarah Sjöström knokte zich terug en tikte net een fractie eerder aan dan de Groningse (24,63 om 24,62).

De Zuid-Afrikaanse Tayla Lovemore pakte op gepaste afstand het brons, vlak voor Pernille Blume uit Denemarken. Toussaint reikte ook tot de finale en eindigde met een tijd van 26,27 als zesde.

Op de 50 meter vrije slag, die donderdag werd gezwommen in Singapore, tikte Sjöström eveneens net iets eerder aan. Zaterdag staat de 100 meter vrij op het programma. Vorige week in het Japanse Tokio troefde Kromowidjojo haar Zweedse concurrent af op dat nummer.

Record voor Toussaint, Heemskerk wint 200 meter

Op de 100 meter rugslag onderstreepte Toussaint haar uitstekende vorm door een nieuw Nederlands record neer te zetten. Met een tijd van 55,92 was ze sneller dan vorig jaar tijdens de EK kortebaan in Kopenhagen: 56,21.

De 24-jarige Toussaint scherpte donderdag ook al het Nederlands record op de 50 meter rugslag aan (26,04). De oude toptijd was in handen van Kromowidjojo (26,10), die als derde eindigde op dat nummer.

Heemskerk won in Singapore overtuigend de 200 meter vrije slag. De geboren Roelofarendsveense tikte aan in 1.52,57 en was daarmee bijna vier seconden sneller dan de Australische nummer twee Madison Wilson. Yaxin Liu uit China pakte vlak daarachter het brons.

De wedstrijden in Singapore vormen het slotstuk van het wereldbekerseizoen. Van 11 tot en met 16 december worden de WK kortebaan in het Chinese Hangzhou gehouden.