Calgary trekt zich zo goed als zeker terug als kandidaat voor het organiseren van de Olympische Winterspelen in 2026. De inwoners van de Canadese stad lieten via een referendum weten niets te voelen voor het evenement. 

De verwachting is nu dat het gemeentebestuur deze lijn gaat volgen, hoewel het daartoe niet verplicht is.

Ruim 56 procent van de stemmers zei 'nee' tegen het initiatief, aanmerkelijk meer dan verwacht. Voor 2026 zijn nog twee kandidaten over, het Zweedse Stockholm en de Italiaanse steden Milaan en Cortina D'Ampezzo.

Het Canadees Olympisch Comité liet al weten de uitslag te respecteren. "Maar wij betreuren het zeer dat we deze kans om heel Canada te promoten aan ons voorbij moeten laten gaan. Graag hadden we de hele wereld laten zien hoe mooi onze cultuur is. Iedereen zou ervan hebben geprofiteerd als we het evenement zouden organiseren."

Eerder trokken Sion (Zwitserland), Sapporo (Japan) en Graz (Oostenrijk) zich terug. In juni 2019 beslist het Internationaal Olympisch Comité (IOC) waar het evenement in 2026 wel wordt gehouden.

De Winterspelen werden in 1988 al eens door Calgary georganiseerd. In 2010 vond het belangrijkste sportevenement ter wereld eveneens plaats in Canada (Vancouver). De eerstvolgende Winterspelen, die van 2022, vinden plaats in Peking.