Dafne Schippers was behoorlijk verrast door het vertrek van haar coach Rana Reider. De 48-jarige Amerikaan liet vorige week weten vanwege familieomstandigheden terug te keren naar de Verenigde Staten.

"Dat was heel verrassend", zei Schippers maandagavond in het tv-programma Peptalk van Ziggo Sport. "Ik ben natuurlijk begonnen met trainen en ik dacht op de eerste dag te beginnen met de evaluaties, maar daar zijn we niet eens aan toegekomen."

"Op de tweede dag kwam hij naar me toe met de mededeling dat hij het niet meer redde", vervolgde ze. "Ik moet alles nog een beetje een plek geven en ik ben met het team aan het bekijken hoe we verdergaan."

Reider was vier jaar actief als coach van de Atletiekunie. Begin vorig jaar werd bekend dat hij fulltime coach van Schippers werd. Ze neemt het de coach niet kwalijk dat hij vertrekt.

"Ik heb liever dat dit nu gebeurt dan over twee maanden", aldus de Utrechtse. "Dat kan je iemand niet kwalijk nemen, maar voor mij is het helaas vervelend."

'Mijn laatste jaar is niet mijn beste geweest'

Onder de hoede van Reider prolongeerde Schippers in de zomer van 2017 haar wereldtitel op de 200 meter. Dit jaar kende ze geen geweldig seizoen, maar ze sloot het wel goed af met twee keer zilver (200 meter en 4x100 meter) en brons (100 meter) bij de Europese kampioenschappen.

"Mijn laatste jaar is natuurlijk niet mijn beste jaar geweest", aldus Schippers. "Maar het voelt gek dat we niet de eerste stap hebben kunnen zetten met de evaluatie."

Alle voormalige atleten van Reider trainen de komende weken tijdelijk bij Bart Bennema (oud-coach van Schippers) en Rogier Ummels. "Ik ben blij dat ik nu verder kan met mijn oude coach. Naar de Verenigde Staten is geen optie voor mij."