Sanne Wevers heeft zich als vierde geplaatst voor de toestelfinale op balk bij de WK turnen in Doha. Het Nederlands team eindigde als tiende in de kwalificatie van de landenwedstrijd en WK-debutant Naomi Visser mag donderdag terugkomen voor de allroundfinale.

Olympisch kampioen Wevers zag zaterdag al de Amerikaans turnsters Simone Biles en Kara Eaker haar score op balk overtreffen. Zondag, op de tweede en laatste dag van de kwalificaties in de Aspire Dome, deed de Chinese Zhang Jin dat ook.

Wevers turnde zaterdag een keurige oefening (14,033), maar zag niet veel later Biles (14,800) en Eaker (14,466) passeren. De verschillen waren groot, maar de Nederlandse heeft nog wat rek in haar D-score, de moeilijkheidsgraad.

"We hadden vooraf gehoord dat de jury heel streng zou zijn op de E-score (uitvoering). Daarom heb ik ook niet te veel risico genomen", zei Wevers, die zaterdag mag aantreden voor de finale.

'Dit is een stap vooruit voor Nederlandse ploeg'

Met naast Wevers en Visser ook Tisha Volleman - door een negende plek eerste reserve voor de finale op vloer - Vera van Pol en eveneens WK-debutant Kirsten Polderman kwam het Nederlands team zaterdag tot een score van 158,970.

Een dag later bleek dat genoeg te zijn voor de tiende plek. Alleen de top acht plaatste zich voor de finale van de landenwedstrijd, maar bondscoach Gerben Wiersma was zeer tevreden met het optreden van zijn team.

"We hebben het supergoed gedaan en zijn trots op het behaalde resultaat. Vier jaar geleden, op de WK in Nanning, werden we ook tiende maar waren we klaar. Dit is een stap vooruit. En het verschil met de nummer dertien is fors. Dat stelt enigszins gerust", aldus Wiersma, die vooraf een plek in de top twaalf en één of twee individuele finaleplaatsen als ambitie had geschetst.

Zijn team piekte in augustus al bij de EK in Glasgow (derde), waar Wevers de Europese titel op balk veroverde. De bondscoach miste in Doha bovendien Céline van Gerner en Eythora Thorsdottir, beiden geblesseerd thuis.

Volgend jaar, op de WK van Stuttgart, levert een plaats bij de top twaalf deelname aan de Olympische Spelen van Tokio 2020 als team op.

Visser als vijftiende naar meerkampfinale

De zeventienjarige Visser, die een jaar geleden overstapte van O&O in Zwijndrecht naar Heerenveen, was zaterdag "supertevreden" na haar rondgang langs de vier toestellen, goed voor een score van 52,832 punten.

Zondag bleek al snel dat ze zich geen zorgen hoefde te maken. Visser kwam uiteindelijk uit op de vijftiende plaats geschoond (maximaal twee turners per land), terwijl een plek bij de eerste 24 genoeg was voor kwalificatie voor de meerkampfinale.

"Ze turnt nu dag in dag uit met iemand als Sanne Wevers, het gaat snel met haar", oordeelde Wiersma tevreden over Visser.

Biles met afstand de beste in kwalificaties

Biles, die op de WK in Qatar na twee jaar terugkeert op een groot toernooi, was in de kwalificatie de beste in de meerkamp en op de toestellen balk, vloer en sprong. De Amerikaanse ploeg had bovendien met afstand de beste score in de landenwedstrijd (174,429).

"Simone is de Tiger Woods, de Michael Jordan van onze sport", zei Tom Forster, directeur 'high performance' van de Amerikaanse turnploeg over de viervoudig olympisch kampioen, die vrijdagavond nog in allerijl naar het ziekenhuis moest omdat ze geplaagd werd door een niersteen.

"Ik ga de pijn verbijten", zei Biles, die de niersteen lachend haar 'parel van Doha' noemde. "Ik krijg het druk de komende dagen, maar dat is alleen maar goed. Als ik aan het turnen ben en afleiding heb, vergeet ik de pijn."

De WK turnen gaat maandag verder met de landenfinale voor mannen. Nederland heeft zich daar voor het eerst in de historie voor geplaatst.