Michael van Gerwen is vrijdagavond op pijnlijke wijze uitgeschakeld in de tweede ronde van het EK darts. De titelverdediger liet zich verrassen door de Engelsman Steve West: 7-10.

De 29-jarige Van Gerwen haalde niet zijn gebruikelijke niveau tegen de nummer 26 van de wereld en keek al snel tegen een 0-3-achterstand aan in Dortmund.

Vanaf 1-4 knokte 'Mighty Mike' zich terug in de wedstrijd, al bleef zijn gemiddelde beneden peil en was ook zijn finishpercentage veel te laag (33 procent). De 43-jarige West gooide zijn triples een stuk makkelijker en pakte opnieuw een ruime voorsprong door drie legs op rij te winnen: 8-5.

Van Gerwen deed nog wel iets terug, maar was simpelweg niet goed genoeg om een pijnlijke uitschakeling te voorkomen. Het was pas de tweede partij op het EK voor de Brabander, die in de eerste ronde de Australiër Paul Nicholson met 6-2 versloeg.

Alle Nederlanders uitgeschakeld in Dortmund

Door het verrassende verlies van Van Gerwen, die het EK darts de laatste vier jaar won, zitten er geen Nederlanders meer in het toernooi. Voor Jelle Klaasen, Danny Noppert en Jermaine Wattimena viel het doek al in de eerste ronde. 

Raymond van Barneveld deed niet mee in Dortmund. Net als Gary Anderson pakte de Hagenaar onvoldoende punten bij de dertien Euro-toernooien om een startbewijs voor het EK af te dwingen.

De resterende partijen in de tweede ronde worden zaterdag afgewerkt. Zondag staan zowel de kwartfinales, de halve finales als de finale op het programma.