Bondscoach Jamie Morrison staat open voor een langer verblijf bij de Nederlandse volleybalsters. De Amerikaan beschikt over een aflopend contract bij volleybalbond Nevobo.

"Ik hou van dit team en wij zijn op de goede weg. De toekomst ziet er goed uit", zei hij zaterdag na de verloren strijd om het WK-brons tegen China (0-3 in sets) voor de camera van Ziggo Sport. "De komende weken zullen er wel gesprekken volgen. Verder kan ik er niet veel over zeggen."

Morrison volgde in februari 2017 Giovanni Guidetti op als eindverantwoordelijke bij de volleybalvrouwen en tekende destijds een contract voor twee jaar.

De Nevobo is ook nog op zoek naar een vervanger voor technisch directeur ad-interim Joop Alberda. Peter Blangé heeft laten weten dat hij beschikbaar is voor die functie.

Van die oud-topvolleyballer is het bekend dat hij onder de indruk is van Morrison en dus lijkt bij zijn benoeming contractverlenging slechts een formaliteit.

'We wilden een medaille'

Nederland behaalde met de vierde plaats de beste prestatie ooit op een WK (de ploeg kwam voorheen nooit verder dan de zesde plaats), maar voldeed desondanks niet aan de doelstelling.

"We wilden een medaille. Tegen China was het na de eerste set ook onvoldoende wat we lieten zien. Toch ben ik trots op wat deze ploeg hier drie weken lang heeft laten zien", aldus Morrison.

"Ik denk ook dat we de kwaliteit hebben om op een volgend groot internationaal toernooi wel op het podium te eindigen. We zijn nu teleurgesteld na deze nederlaag. Maar de toekomst ziet er echt wel mooi uit."

Balkestein-Grothues: 'Niveau niet gehaald'

Maret Balkestein-Grothues zat er na de relatief kansloze nederlaag tegen China (22-25, 19-25 en 14-25) flink doorheen en wilde zich niet troosten met de gedachte dat Oranje geschiedenis heeft geschreven op een mondiaal eindtoernooi.

"We hebben in deze wedstrijd gewoon ons niveau niet gehaald. En dat is heel teleurstellend", liet de aanvoerder aan duidelijkheid niet te wensen over. "Voor ons was het WK pas historisch geweest als we hier een medaille hadden gewonnen."

"We moeten deze teleurstelling nu verwerken. Daarna moeten we ons kwalificeren voor de Spelen in Tokio. Daar willen we goud winnen."