De internationale atletiekfederatie IAAF zal de nieuwe regel die atletes verplicht medicatie te slikken bij een te hoge testosteronspiegel niet al op 1 november instellen.

De IAAF maakt dinsdag bekend dat de maatregel wordt uitgesteld, totdat de door Caster Semenya aangespannen zaak is afgerond. De Zuid-Afrikaanse atlete stapte in juli naar het internationaal sporttribunaal CAS om de regel aan te vechten.

"De IAAF blijft zeer overtuigd van de legale, ethische en wetenschappelijke gronden onder deze regelgeving", meldt de atletiekbond in een verklaring op zijn site. "We verwachten daarom dat het CAS ons in het gelijk zal stellen, maar we begrijpen dat de betreffende atletes zo snel mogelijk duidelijkheid willen hebben."

Volgens IAAF-voorzitter Sebastian Coe is er een compromis bereikt met het kamp van Semenya, omdat het "oneerlijk" zou zijn als nog langer onduidelijk blijft of ze mag meedoen aan wedstrijden.

"We zullen de regels nog niet invoeren en zij zullen het proces niet rekken", aldus de Brit. "Het is voor alle atletes het beste als dit snel opgelost wordt."

IAAF verwacht CAS-uitspraak voor 26 maart 2019

De IAAF rangschikt de 27-jarige Semenya onder de atletes die van nature te veel testosteron aanmaken. De tweevoudig olympisch kampioene op de 800 meter zou door de spierversterkende werking daarvan een onevenredig voordeel hebben ten opzichte van vrouwen die dat niet hebben.

De Zuid-Afrikaanse zou volgens de nieuwe regel over DSD (Differences of Sexual Development), die alleen geldt voor de middellange afstanden (de 400 meter, 800 meter en 1.500 meter) en het hordelopen, pillen moeten slikken om ervoor te zorgen dat haar lichaam minder testosteron aanmaakt.

De IAAF, die altijd heeft ontkend dat de regel specifiek tegen Semenya gericht is, heeft de maximaal toegestane hoeveelheid testosteron bepaald op 5 nanomol per liter.

De internationale atletiekbond verwacht dat het CAS voor 26 maart 2019 uitspraak zal doen in de zaak van Semenya.

De Zuid-Afrikaanse atletiekbond ASA, die zich achter de zaak van Semenya heeft geschaard, stelt in een eigen verklaring dat de zitting waarschijnlijk tussen 18 en 25 februari 2019 zal plaatsvinden.