Rutger Smith is aangesteld als kwaliteitsmanager werpnummers bij de Vlaamse Atletiekliga (VAL). De 37-jarige Nederlander won tussen 2005 en 2012 als kogelstoter en discuswerper diverse WK-medailles en EK-medailles.

Smith gaat als een soort bondscoach aan de slag. België heeft, afgezien van discuswerper Philip Milanov, al jarenlang weinig troeven op de werpnummers. Smith moet proberen daar verandering in te brengen. Hij versterkt het huidige team van drie kwaliteitsmanagers bij de VAL.

De Groninger begon twee jaar geleden in de Verenigde Staten aan een carrière als trainer. Hij werd hoofdcoach van Arete Throws Nations in Zuid-Californië.

Toen zei de drievoudig olympiër (2004, 2008 en 2012) dat hij zijn liefde voor met name het discuswerpen graag zou willen overbrengen op nieuwe generaties. "Ik heb in ruim twintig jaar enorm veel ervaring opgedaan en kennis vergaard", aldus Smith.

Smith erkent op de Belgische website AtletiekNieuws dat hij zelf als topsporter nu "zo goed als gestopt" is. "Momenteel ben ik aan het aftrainen. Ik zal vooral vanuit Gent gaan werken."

Smith werd in 2008 zevende in olympische finale discus

De werper werd in zijn loopbaan geplaagd door blessures, maar won desondanks geregeld een plak op een groot toernooi.

Wel ontving hij die medailles vaak pas later, doordat concurrenten naderhand op doping werden betrapt. Zo werd Smith vorig jaar nog onderscheiden met de bronzen medaille van het WK 2007. "Dit komt te laat", zei hij toen.

De Nederlander zette zijn beste olympische prestatie neer in 2008, toen hij in Peking als zevende eindigde in de finale van het discuswerpen.