De Nederlandse volleybalsters hebben maandag ook hun zevende wedstrijd op het WK in Japan gewonnen. De Dominicaanse Republiek werd in de tweede groepsfase overtuigend met 3-0 verslagen.

In de eerste set ging het lang gelijk op, maar trok het sterke Oranje met 25-19 aan het langste eind. In de tweede en derde set (25-16 en 25-14) werd het kwaliteitsverschil steeds duidelijker.

Lonneke Slöetjes was met zeventien punten weer de blikvanger bij Nederland. Anne Buijs zorgde voor dertien punten en aanvoerder Maret Balkestein-Grothues kwam tot zeven punten. Vooral in de derde set speelde Oranje met de tegenstander en was bijna elke smash raak.

Op papier was de Dominicaanse Republiek een moeilijke tegenstander, want de ploeg is de nummer negen van de wereldranglijst. De Nederlandse volleybalsters bezetten momenteel de achtste plaats op de mondiale ranking.

"Dit hebben we nog nooit gepresteerd, erg mooi", zei middenaanvaller Yvon Beliën. "We hebben weer goed spel laten zien. Onze service is echt wel een wapen. De Dominicaanse Republiek is aanvallend een heel sterk team, maar ze hebben het niet laten zien en dat hebben wij afgedwongen."

Beste drie ploegen naar Final Six

Nederland was de tweede poulefase van het WK zondag begonnen met een zege zonder setverlies tegen Puerto Rico. In de eerste groepsfase werden Duitsland (3-1), Japan (3-2), Kameroen, Argentinië en Mexico (allen 3-0) opzijgezet.

De ploeg van bondscoach Jamie Morrison staat tweede in groep E, waarin nog serieuze testen wachten tegen nummer drie Brazilië (woensdag) en koploper Servië (donderdag).

De Servische ploeg won als nummer drie van de wereld eveneens de eerste zeven wedstrijden en is zelfs nog zonder setverlies. Brazilië, de nummer vier van de wereldranglijst, staat op vijf zeges en twee nederlagen.

Alle landen namen hun resultaten uit de eerste pouleduels mee naar de tweede groepsfase, waarin nog twee poules van acht landen zijn. De beste drie ploegen uit de twee groepen plaatsen zich voor de Final Six.

Nederland hoopt in Japan voor het eerst in de historie een WK-medaille te veroveren. De volleybalsters, die op de EK's van 2015 en 2017 zilver pakten, eindigden vier jaar geleden als dertiende op het mondiale eindtoernooi.