Karolína Plísková heeft maandag de tweede ronde van het WTA-toernooi van Tianjin bereikt. De Tsjechische is de concurrent van Kiki Bertens in de strijd om deelname aan de WTA Finals. Bij het Masters-toernooi van Shanghai strandde Robin Haase direct.

De 26-jarige Plísková knokte zich tijdens de openingsronde in Tianjin in drie sets langs de Amerikaanse Varvara Lepchenko. Pas na 2,5 uur stond er 6-2, 6-7 (3) en 6-3 op het scorebord.

Plísková, die op een wildcard meedoet aan het hardcourttoernooi, strijdt met Bertens om een ticket voor de prestigieuze WTA Finals van later deze maand. Aan het toernooi in Singapore doen de beste acht speelsters van 2018 mee.

Op de ranglijst van dit jaar bezet Plísková de achtste plaats met 3.720 punten. Dankzij haar overwinning op Lepchenko is ze een stapje dichter bij nieuwe punten, want in Tianjin gaat de teller pas verderop in het toernooi lopen. In de achtste finales speelt ze tegen de Sloveense Polona Hercog.

Bertens heeft als nummer negen tien punten minder dan Plísková. De Wateringse (26) speelt dinsdag in de eerste ronde van het WTA-toernooi van het Oostenrijkse Linz tegen thuisspeelster Barbara Haas. Ook in Linz zijn pas later in het toernooi punten te verdienen.

Bertens, die zich sinds maandag de nummer tien van de wereld mag noemen, speelt deze maand net als concurrent Plísková ook nog in Moskou. De WTA Finals beginnen op zondag 21 oktober.

Haase onderuit in Shanghai

De openingsronde van het Masters-toernooi van Shanghai was maandag het eindstation voor Haase. De Nederlander verloor in twee sets van de Amerikaan Taylor Fritz: 6-3 en 7-6 (3). 

In de eerste set kreeg Haase geen enkel breakpoint in de servicegames van Fritz, die 59e staat op de wereldranglijst. De 22-jarige Fritz had wel drie breakkansen en benutte er daar twee van, waardoor hij de set overtuigend won met 6-3.

Haase kreeg in de tweede set wel een breakpoint, maar een break bleef uit. Fritz slaagde er ook niet in toe te slaan op de service van de 31-jarige Hagenaar en dus moest een tiebreak de beslissing brengen. In die tiebreak was Fritz de sterkste met 7-3 en daarmee was de partij na 1 uur en 21 minuten voorbij.

Vorige week werd Haase ook al in een eerste ronde uitgeschakeld. Hij verloor in Tokio van de Japanner Yosuke Watanuki, die buiten de top 200 staat. Haase is de nummer 44 van de wereld.

Shanghai was voor Haase het laatste toernooi in Azië van dit jaar. Volgende week speelt hij het ATP-toernooi van Antwerpen en daarna komt hij in actie bij het toernooi van Basel.