Ranomi Kromowidjojo heeft bij wereldbekerwedstrijden in Boedapest haar derde individuele gouden medaille gepakt. De Groningse was zaterdag de snelste op 100 meter vrije slag en opnieuw bleef ze Sarah Sjöström voor.

Kromowidjojo klokte 51,01, waarna de Zweedse Sjöstrom als tweede aantikte in 51,22. Het brons was voor Femke Heemskerk (51,74), die deze week bekendmaakte dat ze doorgaat tot de Olympische Spelen van 2020 in Tokio.

Kromowidjojo won in Boedapest eerder de 50 meter vrij en de 50 meter vlinderslag. Meervoudig wereldkampioen Sjöström moest ook op die afstanden genoegen nemen met zilver.

Met haar drie gouden medailles in de Hongaarse hoofdstad laat de 28-jarige Kromowidjojo zien dat ze in vorm komt voor de WK kortebaan over twee maanden in het Chinese Hangzhou. Op de EK langebaan afgelopen zomer in Glasgow veroverde ze geen enkele gouden plak.

"Ik wilde echt graag ook de 100 vrij winnen en voelde me supersterk. Ik had een goede race; lag bij de start al voor, maar kon de laatste 25 meter nog versnellen", zei Kromowidjojo na haar races op zaterdag. "Ik ben erg blij met deze tijd, ook qua opbouw heb ik sterk kunnen zwemmen."

Kromowidjojo pakt ook nog goud op estafette

Op de 4x50 meter gemengde estafette was er zaterdag ook nog goud voor Kromowidjojo in Boedapast. Ze vormde met Heemskerk, Jesse Puts en Arno Kamminga het Nederlandse team dat 1.38,68 klokte. Het zilver was voor de Verenigde Staten (1.38,92) en het brons ging naar Rusland.

Kromowidjojo: "Overall vijf keer goud en een keer brons, dus ik ben erg blij met de resultaten van de afgelopen dagen."

Puts zette op de 50 meter vlinderslag de vierde tijd neer. Kamminga werd op de 200 meter schoolslag zevende en Ben Schwietert tikte op de 200 meter vrije slag als achtste en laatste aan.