Een verenigd team van handballers uit Noord- en Zuid-Korea neemt in januari deel aan het WK dat in Duitsland en Denemarken wordt gehouden.

Daarmee vervullen de beide landen de wens van de internationale handbalbond IHF, die in juni tot een gezamenlijk optreden had opgeroepen. Zuid-Korea had zich geplaatst voor het WK.

Volgens IHF zullen in het team ten minste vier Noord-Koreaanse handballers uitkomen. Tussen beide landen is sprake van enige verzoening na jaren van vijandschap.

Om de integratie te vereenvoudigen, mag Korea met een selectie van twintig in plaats van zestien spelers aan het toernooi deelnemen. Het initiatief van IHF wordt ondersteund door het Internationaal Olympisch Comité (IOC).

Op het WK handbal speelt Korea de openingswedstrijd tegen gastland Duitsland.

Noord- en Zuid-Korea willen samen Spelen organiseren

Noord- en Zuid-Korea hebben afgelopen jaar tijdens grote sportevenementen diverse keren een gezamenlijk team in het veld gebracht, zoals bij het ijshockeytoernooi voor vrouwen bij de Winterspelen in het Zuid-Koreaanse Pyeongchang afgelopen februari. Bij de openingsceremonie liepen beide Korea's onder een gezamenlijke vlag het olympisch stadion binnen.

Op de Aziatische Spelen in augustus won een gezamenlijk Koreaans team voor het eerst een gouden medaille. Dat gebeurde bij het drakenbootracen voor vrouwen.

Vorige maand maakten Noord- en Zuid-Korea bekend samen de Olympische Spelen van 2032 te willen organiseren.