Kitty van Male heeft haar interlandloopbaan beëindigd. De dertigjarige aanvaller wil zich gaan richten op haar maatschappelijke loopbaan.

"Ik heb een fantastische tijd in Oranje gehad. Nu is het tijd voor een nieuw leven", zegt Van Male dinsdag tegen Hockey.nl.

Van Male speelde 116 interlands en maakte daarin 39 doelpunten. De speler van Amsterdam won goud bij de Olympische Spelen van 2012 in Londen en vier jaar later zilver in Rio de Janeiro. Ze behaalde bovendien een wereld- en Europese titel.

Het besluit om te stoppen nam Van Male in juni al. Voor haar hbo-opleiding Sociaal Pedagogische Hulpverlening (SPH) liep ze op dat moment stage bij Antes, een psychiatrische instelling voor verslaafden en mensen met een persoonlijkheidsstoornis.

"Tijdens mijn stage werd me gevraagd op mijn eigen handelen te reflecteren. Ik heb gesprekken gevoerd met mijn supervisor, een soort mental coach. Daarin kwam ik tot de conclusie dat ik me steeds meer op mijn maatschappelijke carrière wil gaan richten", vertelt Van Male.

'Lichamelijk herstel gaat steeds langzamer'

Na de Spelen in Rio wilde ze aanvankelijk ook stoppen, maar ging toen toch door en werd in 2017 Europees kampioen met Oranje en pakte dit jaar met het team de wereldtitel. Bij dit toernooi was ze topscorer met acht doelpunten.

Ze wil nu niet nog twee jaar doorgaan om alles opzij te zetten voor de Spelen van 2020 in Tokio. "Ik moet hard werken om mijn niveau te kunnen halen. Ik word een dagje ouder en herstel lichamelijk steeds langzamer."

Ze heeft bondscoach Alyson Annan en alle speelsters van Oranje op de hoogte gebracht van haar beslissing. Ze blijft dit seizoen nog wel actief bij haar club Amsterdam. "Ik weet nog niet hoelang ik in de hoofdklasse blijf spelen. Per seizoen bekijk ik hoe het met me gaat en of ik nog een jaar verder wil."