Femke Heemskerk gaat voor deelname aan de Olympische Spelen van Tokio in 2020. De 31-jarige zwemster twijfelde na de Spelen van 2016 lange tijd of ze aan een nieuwe olympische campagne zou beginnen, maar gaat dus toch door.

"Ik ga door. Ik ben heel blij dat ik het nu eindelijk kan vertellen", zei Heemskerk maandagavond bij het programma Peptalk op Ziggo Sport.

Heemskerk pakte in het afgelopen weekeinde vier medailles bij de wereldbekerwedstrijden in Eindhoven. Bij de EK begin augustus in Glasgow veroverde ze eveneens vier plakken.

"In Glasgow had ik een heel vrij gevoel. Toen wist ik dat ik het het nog steeds in me heb. Ik herstel dit jaar sneller en beter van trainingen, kan meer krachttraining aan en zwem ook weer persoonlijke records. Dat zijn er nu al drie en dat aan het einde van mijn loopbaan", aldus Heemskerk.

"Ik weet dat ik dit wil doen en ik geloof erin dat ik mijn beste tijden weer kan zwemmen en misschien nog wel wat harder. Ik vind het nog steeds hartstikke leuk, ik geniet volop. Daarom ook ga ik nog twee jaar verder."

Heemskerk terug na moeilijke periode

De ervaren Heemskerk is weer helemaal terug na een moeilijke periode. Ze bereidde zich twee jaar geleden onder coach Philippe Lucas voor op de Spelen in Rio, maar de samenwerking met de Fransman liep niet zoals gehoopt.

Na het teleurstellend verlopen evenement keerde ze terug naar coach Marcel Wouda. Onder begeleiding van haar landgenoot werkte de Roelofarendsveense aan een comeback, die ze nu dus wil bekronen met olympische deelname in Tokio.

Tijdens haar olympische debuut in Peking in 2008 won Heemskerk met de Nederlandse estafetteploeg goud op de 4x100 meter vrije slag.

In 2012 behaalde ze met Oranje in Londen op hetzelfde onderdeel olympisch zilver. In Rio stelde ze twee jaar geleden teleur. De erelijst van Heemskerk telt onder meer ook negen wereldtitels (korte- en langebaan).