Europa heeft zondag in het zuidwesten van Parijs ten koste van de Verenigde Staten voor de twaalfde keer de Ryder Cup gewonnen.

De Engelsman Ian Poulter en de Italiaan Francesco Molinari haalden bij de singles de beslissende punten binnen, waarmee de Europeanen op een onoverbrugbare voorsprong van 14,5 tegen 9,5 kwamen. Het werd uiteindelijk 17,5 tegen 10,5.

Namens de Verenigde Staten, die het prestigieuze toernooi voor het eerst in 25 jaar op Europese bodem hoopten te winnen, kwam de teruggekeerde legende Tiger Woods opnieuw in actie, maar hij verloor van de Spanjaard Jon Rahm. De veertienvoudig majorwinnaar leed op Le Golf National alleen maar nederlagen.

Europa heeft de Ryder Cup weer terug, want twee jaar geleden waren de Amerikanen op eigen bodem nog de beste. In de laatste zeventien edities wonnen de Europeanen twaalf keer.

Molinari grote man aan Europese zijde

Molinari was de gevierde man bij Europa. De Italiaan, die in juli al het Brits Open won, kwam vijf keer in actie en alle keren won hij.

In zijn beslissende partij tegen Phil Mickelson hoefde Molinari niet eens de volle achttien holes af te maken. Op de zestiende hole capituleerde de Amerikaan, nadat hij zijn bal vanaf de tee in het water sloeg.

Ook de Spanjaard Sergio García won zijn partij. Hij troefde Rickie Fowler af en die zege leidde tot tranen bij García, want hij kwam op een totaal van 25,5 punten. Hij loste daarmee Nick Faldo af als de beste speler ooit in de Ryder Cup.