Tiger Woods heeft vrijdag na vijf jaar met een nederlaag zijn rentree gemaakt bij de Ryder Cup. De Verenigde Staten kijken aan het einde van de eerste dag tegen een 5-3-achterstand aan tegen Europa.

Legende Woods kwam bij fourballs - een onderdeel waarbij duo's het tegen elkaar opnemen en het beste resultaat van een speler telt - in actie samen met Patrick Reed, maar was niet opgewassen tegen Francesco Molinari en Tommy Fleetwood.

Eerder op de dag was er wel winst voor de Amerikaanse koppels Brooks Koepka/Tony Finau, Dustin Johnson/Rickie Fowler en Justin Thomas/Jordan Spieth.

Vrijdagmiddag wonnen de Europese spelers het onderdeel foursomes - waarbij duo's samen met één bal spelen - met 4-0, waardoor het aan het einde van de dag 5-3 voor Europa. Nooit eerder in de geschiedenis van het toernooi wist Europa dit onderdeel zonder puntverlies te winnen. Twee jaar geleden won de VS de foursomes nog met 4-0.

Alle ogen zijn bij de Ryder Cup gericht op de 42-jarige Woods, die terug is na een lange periode van privéproblemen en blessures.

De veertienvoudig majorwinnaar won zondag in Atlanta zijn eerste toernooi sinds 2013 en neemt nu dus weer deel aan de Ryder Cup. Met de VS hoopt hij het hoog aangeschreven toernooi voor het eerst in 25 jaar op Europese bodem te winnen.

Koepka verwondt toeschouwer

Overigens kende de eerste sessie van de Ryder Cup vrijdagochtend een opmerkelijk incident, want drievoudig majorwinnaar Koepka verwondde een toeschouwer met een afzwaaier.

Een vrouw in het publiek kreeg de bal hard in haar gezicht, waarna ze naar de grond ging en hevig bloedde. Ze werd direct behandeld en de geschrokken Koepka kwam poolshoogte nemen.

De 42e editie van de Ryder Cup op Le Golf National in het zuidwesten van Parijs duurt tot en met zondag. Er worden in totaal een kleine 200.000 toeschouwers verwacht.