Pieter van den Hoogenband wil dolgraag als chef de mission van de Nederlandse sporters fungeren bij de Olympische Spelen van Tokio in 2020. De drievoudig olympisch zwemkampioen is met sportkoepel NOC*NSF in gesprek over de functie.

"Ik zou het een enorme eer vinden om TeamNL aan te mogen voeren en - met mijn kennis, ervaring en netwerk - sporters, coaches en andere begeleiders te helpen om het beste uit zichzelf én elkaar te halen", schrijft de veertigjarige Van den Hoogenband donderdag in zijn column in De Telegraaf.

Begin deze maand liet technisch directeur Maurits Hendriks van NOC*NSF al weten dat de chef de mission voor Tokio 2020 binnenkort bekend wordt. Hendriks combineerde zijn werk als technisch directeur met de functie van chef de mission bij de Spelen van Londen in 2012, Sochi in 2014 en Rio de Janeiro in 2016.

Na de turbulente Spelen van Rio, met onder meer de zaak van de weggestuurde turner Yuri van Gelder en de veelbesproken 'losersvlucht', besloot NOC*NSF beide functies te scheiden.

Tijdens de Winterspelen van begin dit jaar in Pyeongchang was Jeroen Bijl hoofd van de Nederlandse ploeg. Bijl, jarenlang de rechterhand van Hendriks, stapte daarna over naar de hockeybond KNHB.

'Er kan ook andere kandidaat worden gekozen'

Van den Hoogenband staat te trappelen om richting Tokio 2020 als chef de mission aan de slag te gaan. De oud-topzwemmer deed in die rol al ervaring op bij sporttoernooien voor de jeugd.

"Of het daadwerkelijk zover komt, is uiteraard aan NOC*NSF. We zijn in gesprek en er is geen haast. Ik snap dat men de benoemingsprocedure zorgvuldig moet doorlopen", aldus Van den Hoogenband.

"En ja, natuurlijk kan er dan ook voor een andere kandidaat worden gekozen. Persoonlijk zou ik dat jammer vinden, maar dan ga ik gewoon verder met het verzamelen van verhalen en met het delen van mijn onvoorwaardelijke liefde voor de sport met de jeugd van tegenwoordig, nu en later."