Zwaargewichten Henk Grol en Roy Meyer zijn er woensdag niet in geslaagd een medaille te veroveren op de WK judo in Baku.

De ervaren Grol (33) lag er al vroeg uit. Hij opende het toernooi in de klasse boven 100 kilogram nog met winst op ippon tegen de Senegalees Mbagnick Ndiaye. Een ronde later werd hij op dezelfde manier uitgeschakeld door Lukas Krpalek, die olympisch kampioen is in de klasse tot 100 kilogram.

Grol was na twee straffen dankzij waza-ari nog wel op voorsprong gekomen tegen de Tsjech. Met minder dan dertig seconden te gaan werd hij toch nog verschalkt door Krpalek.

"Als hij achter staat, geeft hij heel veel druk. Omdat hij van die lange armen heeft, kan ik hem moeilijk van me afhouden. Ik moest aanvallen en weet niet precies wat er gebeurde, al liep ik ook wel leeg aan het einde", verklaarde Grol tegenover de NOS.

Grol, in het bezit van drie zilveren WK-medailles, was met grote ambities afgereisd naar Azerbeidzjan. "Een podiumplek is in ieder geval een reële doelstelling, maar ik ben pas echt tevreden met goud", zei hij in aanloop naar het toernooi.

Meyer verliest in herkansing

Landgenoot Meyer verloor in de kwartfinales na een slijtageslag op ippon van de Georgiër Guram Tushishvili, de nummer één van de wereld. Brons was daardoor nog het maximaal haalbare, maar in de herkansing was ook de Japanner Hisayoshi Harasawa op ippon te sterk voor de Bredanaar.

De 27-jarige Meyer won zijn eerste partij in Azerbeidzjan nog op golden score van de Tunesiër Faicel Jaballah en hij rekende vervolgens op ippon af met de Serviër Zarko Culum.

Meyer baalde dat hij net naast een medaille greep, maar ziet de toekomst zonnig in. "Die medailles gaan komen", zei hij voor de camera van de NOS. "Ik ga er steeds meer in geloven. Normaal kom ik niet eens in de buurt bij een score tegen jongens als Tushishvili en Harasawa. Maar nu had ik ze bijna."

Door de uitschakeling van Grol en Meyer blijft Dennis van der Geest de laatste Nederlander die een WK-medaille veroverde in de zwaarste gewichtsklasse (zilver in 2003 op WK in Osaka). In 2005 pakte Van der Geest nog WK-goud, maar dat was in de open klasse.

Voorlopig drie medailles voor Nederland

Nederland staat deze WK judo vooralsnog op drie medailles. Er was zilver voor Guusje Steenhuis en brons voor Marhinde Verkerk en Juul Franssen. De doelstelling van bondscoach Maarten Arens was twee plakken.

Grol en Meyer waren de laatste Nederlanders die individueel in actie kwamen op de WK in Baku. Donderdag volgen op de slotdag nog de gemengde teamwedstrijden, een nieuw onderdeel dat ook bij de Olympische Spelen van 2020 in Tokio op het programma staat.