De emoties kregen zondag vat op Tiger Woods vlak voordat hij het Tour Championship in Atlanta op zijn naam schreef. De Amerikaanse golflegende won zijn eerste toernooi na een lange periode van privéperikelen en blessures.

"Het kostte me moeite om niet te gaan huilen toen ik naar de laatste hole liep", vertelde Woods. "Ineens besefte ik dat ik dit toernooi ging winnen, dat kwam wel even binnen."

De 42-jarige Amerikaan werd op weg naar hole achttien achtervolgd door honderden toeschouwers. Iedereen wilde met eigen ogen zien hoe de veertienvoudig majorwinnaar vijf jaar na zijn laatste toernooizege weer een overwinning ging vieren.

"Ik bleef al die tijd maar op 79 zeges staan. Het geeft een enorm goed gevoel om nu nummer tachtig binnen te halen", zei de opgeluchte Woods.

Woods kon niet lopen of liggen zonder pijn

Nog niet zo lang geleden vreesde hij nooit meer pijnvrij te kunnen leven. "Ik kon niet zitten, ik kon niet lopen, ik kon zelfs niet liggen zonder pijn in mijn rug en benen", aldus Woods, die miljardair werd dankzij zijn eerdere successen op de baan.

Hij onderging de afgelopen jaren liefst vier operaties aan zijn rug. De pijn verdween en hij keerde enkele maanden geleden terug op het hoogste niveau. Zondag bekroonde Woods zijn terugkeer met de toernooiwinst.

Woods was in Atlanta ouderwets dominant op het afsluitende toernooi met de beste dertig golfers van dit jaar op de Amerikaanse PGA Tour. "Het was een ongelooflijk seizoen, van begin tot eind. Ik geniet hier veel meer van dan twintig jaar geleden."

Door zijn zege klom Woods naar de dertiende plek op de wereldranglijst, waarop Dustin Johnson de eerste plek weer heeft overgenomen van Justin Rose. Eind vorig jaar was Woods nog de nummer 656.

De Amerikaan gaat nu naar Parijs voor de strijd om de Ryder Cup. Woods heeft een wildcard gekregen van captain Jim Furyk voor de tweejaarlijkse strijd tussen de beste golfers van Europa en de Verenigde Staten. De Ryder Cup begint vrijdag en duurt tot en met zondag.