De Nederlandse volleyballers hebben zaterdag hun eerste zege geboekt in de tweede ronde van het WK. Oranje won in Milaan met 3-1 (25-19, 23-25, 25-16, 25-13) van Finland en heeft nog steeds een heel klein kansje om de Final Six te bereiken.

Nederland, dat de tweede groepsfase vrijdag begon met een kansloze 3-0-nederlaag tegen Rusland, had de pech dat Rusland later op de avond met 3-2 won van Italië.

De Italianen, die hun eerste nederlaag leden dit WK, blijven koploper in groep E met negentien punten. De Russen staan tweede (zestien punten) en Nederland is de nummer drie met veertien punten.

De nummers één van de vier groepen en de twee beste nummers twee plaatsen zich voor de Final Six, waarin gespeeld zal worden om een plek in de halve finales.

Nederland heeft in theorie nog een kans om bij de beste nummers twee te komen als de ploeg zondag (start: 21.15 uur) stunt tegen Italië, maar normaal gesproken is die kans voor dat duel al verkeken. Rusland treft eerder op zondag namelijk nummer vier Finland en zal die partij hoogstwaarschijnlijk winnen.

Vermeulen voert drie wijzigingen door in zijn basis

Vermeulen begon tegen de op papier zwakste ploeg in groep E met Daan van Haarlem, Thijs ter Horst, Jasper Diefenbach, Gijs Jorna, Nimir Abdelaziz, Thomas Koelewijn en libero Dirk Sparidans.

Maarten van Garderen, Tim Smit en Michael Parkinson stonden tegen Rusland nog in de basis, maar startten zaterdag tegen Finland op de bank ten faveure van Diefenbach, Jorna en Koelewijn.

Nederland kende een goede start in het eerste WK-duel met Finland sinds 1962. De ploeg sloeg halverwege de eerste set een gat van vijf punten en liep simpel uit naar een 1-0-voorsprong in sets.

Oranje leek in eerste instantie door te zetten in set twee, maar raakte het initiatief opeens kwijt aan de Finnen, die op de wereldranglijst zeven plaatsen hoger staan dan Oranje (18 om 25). De formatie van bondscoach Tuomas Sammelvuo gaf een voorsprong van vijf punten niet uit handen en kwam op gelijke hoogte (23-25).

Vanaf set drie was Nederland weer bij de les onder leiding van Abdelaziz, die met 22 punten wederom topscorer was. Oranje stond al snel met 12-6 voor en gaf de Finnen geen kans (25-16). In de vierde set was het verzet van Finland gebroken en kon Nederland alweer zijn vijfde zege van dit WK bijschrijven.