De Nederlandse springruiters hebben vrijdag bij de Wereldruiterspelen in Tryon een ticket voor de Olympische Spelen van 2020 in Tokio veiliggesteld.

De ploeg van bondscoach Rob Ehrens werd vijfde in de landenwedstrijd, wat meer dan voldoende was omdat voor de eerste zes van het eindklassement een startbewijs voor de Spelen klaar lag.

De Verenigde Staten veroverde de wereldtitel door na een enerverende barrage het verrassend presterende Zweden te verslaan. Duitsland pakte het brons.

Nederland, dat de titel verdedigde, sloot woensdag het eerste parcours af op de tweede plaats en een dag later zakte het kwartet naar de vijfde plek, door in totaal 33 strafpunten, waarvan dertien aftrek.

Vrieling zorgt opnieuw voor schrapresultaat

Frank Schuttert revancheerde zich op de laatste dag met een foutloze omloop op Chianti's Champion voor zijn ronde op donderdag die hij beëindigde met twaalf strafpunten.

Jur Vrieling zorgde vrijdag opnieuw voor het schrapresultaat van Nederland. Hij incasseerde met VDL Glasgow weer dertien strafpunten.

Harrie Smolders (op Don VHP Z) en Marc Houtzager (Sterrehof's Calimero) kwamen in de tweede manche van de tweede ronde op vier strafpunten uit.

Nederland belandde op een eindscore van 32,35 punten. Nummer zes Australië eindigde op 33,32, nummer zeven Ierland greep met 39,12 naast deelname aan de komende Spelen.

Vierspanmenners redelijk goed begonnen

De Nederlandse vierspanmenners zijn redelijk goed begonnen aan de Wereldruiterspelen. Oranje belandde dankzij geslaagde dressuurproeven van IJsbrand en Bram Chardon op de tweede plek achter de Verenigde Staten.

WK-debutant Bram Chardon reed als eerste van het Nederlands team een goede proef en dat was ook terug te zien in zijn score van 46,37 punten.

Voor tweede starter Koos de Ronde pakte de proef minder goed uit. De Nederlands kampioen moest genoegen nemen met de veertiende plaats met een score van 56,93.

IJsbrand Chardon mocht als laatste in de baan en reed een foutloze proef, goed voor een uitmuntende score van 41,06.