Chef-arts Cees-Rein van den Hoogenband van TeamNL is van mening dat het medicatiegebruik is doorgeschoten in de Nederlandse schaatswereld.

Van den Hoogenband spreekt bij Nieuwsuur, dat met het Noordhollands Dagblad onderzoek deed naar het misbruik van met name schildkliermedicatie, over een "hellend vlak".

"Wij komen er in toenemende mate achter dat in de topsportgeneeskunde wel erg liberaal met medicijnen wordt omgegaan. Dat heeft mijn zorg. Ik vind dat je een bewezen indicatie moet hebben om iemand medicijnen te geven", stelt hij.

Van den Hoogenband baseert zich onder meer op zijn bevindingen tijdens de Olympische Winterspelen van Pyeongchang in februari dit jaar.

Van den Hoogenband krijgt bijval van schaatsicoon Ireen Wüst, die zegt schildklierpatiënt te zijn en schildklierhormoon kreeg voorgeschreven. Zij is zich van geen kwaad bewust, maar voelt zich nu geroepen om tekst en uitleg te geven.

"Ik ben er kwaad over dat er mensen zijn geweest die het hebben gebruikt op niet-medische indicatie en het daardoor in een negatief daglicht zetten voor de mensen die ergens last van hebben."

Al langer geruchten over het 'té liberaal' voorschrijven van medicatie

Volgens Van den Hoogenband gaan er al langer geruchten over het "té liberaal" voorschrijven van medicatie. Schaatsbond KNSB waarschuwde de topschaatsers afgelopen zomer al in een brief.

"Tijdens de Spelen in Zuid-Korea werd ik met de neus op de feiten gedrukt. Mijn twee dokters die bij het schaatsen zaten, signaleerden een zeker stramien op formulieren die werden ingevuld bij dopingcontroles", laat hij weten.

"Opvallend was het hoge aantal atleten dat Thyrax (een schildklierhormoon) gebruikte. Dat was gek. Een schildklierafwijking komt in de hele samenleving voor, maar niet in een dusdanig hoge mate als je zou verwachten bij een gezonde sportploeg."

Wüst: "Helaas gebruik ik ook schildklierhormonen, sinds oktober 2014, na veel klachten. Toen ben ik naar een sportarts gegaan en hebben we samen met een gynaecoloog en een endocrinoloog uitgezocht waar dit vandaan komt. Zodoende ben ik aan de Thyrax gegaan, op basis van medische klachten en afwijkende bloedwaarden."

Er is geen wetenschappelijk bewijs voor prestatiebevorderende effecten van schildkliermedicatie. Een snellere gewichtsafname en een toename van energie zouden niettemin een gevolg van het gebruik kunnen zijn.