Lars van der Haar heeft zondag de eerste veldrit van het seizoen gewonnen. De Nederlander van Telenet-Fidea Lions bleef Wout van Aert voor en zegevierde in de Brico Cross van Geraardsbergen. 

Van der Haar ging Van Aert in de slotfase voorbij. De Belgische wereldkampioen kampte na een val met materiaalpech, wisselde van fiets en finishte nog knap als tweede. De Belg Daan Soete werd derde.

Mathieu van der Poel ging niet van start in het Belgische Geraardsbergen. De Nederlander, die vorig jaar bijna alles won, pakte een week geleden brons op het WK mountainbike.

Bij afwezigheid van Van der Poel was Van Aert de absolute favoriet. Van der Haar erkent dat hij, toen Van Aert er vandoor was gegaan, vooral aan de tweede plaats dacht. "Dat lijkt me logisch als je hem hier zag rondrijden. Het ging allemaal zo gemakkelijk bij hem. Het was overduidelijk dat hij de allersterkste was vandaag.''

Pech voor Van Aert betekende geluk voor de Nederlander. "Ik heb mijn kans gepakt. Ik had mijn cross goed ingedeeld, zodat ik nog wat kracht en energie overhad voor de finale. Toen ik in de slotronde hoorde dat hij opnieuw een fout gemaakt had, wist ik dat het binnen was. Fijn om het seizoen zo te beginnen."

Bij de vrouwen ging de zege naar Eva Lechner. De Italiaanse reed van start tot finish voorop. Haar landgenote Alice Maria Arzuffi eindigde als tweede en de Nederlandse Ceylin Alvarado del Carmen werd derde.