Marit Bouwmeester heeft zondag de wereldbekerwedstrijd in Enoshima in stijl afgesloten. De zeilster won in de Laser Radial-klasse de medalrace op het water waar over twee jaar de Olympische Spelen zijn.

Olympisch- en drievoudig wereldkampioen Bouwmeester stelde zaterdag al deelname aan de Spelen van Tokio in 2020 veilig. Datzelfde gold voor windsurfster Lilian de Geus in de RS:X-klasse.

Bouwmeester, die voorafgaand aan de medalrace al zeker was van zilver, kwam uit op dertig punten en bleef de Zweedse Josefin Olsson (51 punten) voor. De Belgische Emma Plasschaert eindigde met 57 punten als derde. De Nederlandse Daphne van der Vaart werd zevende en haar landgenote Maxime Jonker tiende.

Afrodite Zegers en Anneloes van Veen behaalden zondag in de 470-klasse goud zonder te varen. De organisatie kon de medalrace vanwege een gebrek aan wind niet door laten gaan. Zegers en Van Veen gingen na acht races met 29 punten aan de leiding.

De Japanse vrouwen Ai Kondo Yoshida en Miho Yoshioka volgden met 33 punten, voor de Italiaanse zeilsters Benedetta Di Salle en Alessandra Dubbini met 34 punten. Dat is nu ook de eindstand. "Gewonnen zonder te varen, dus dat is wel een beetje gek", aldus Veen. "We mogen niet klagen natuurlijk."

Ook Heiner pakt goud in Japan

Ook Nicholas Heiner eindigde als eerste. De Nederlander hoefde zondag in de Finn-klasse net als Zegers en Van Veen niet meer in actie te komen omdat er te weinig wind stond. Regerend olympisch kampioen Giles Scott uit Groot-Brittannië moest genoegen nemen met zilver.

Kiran Badloe won zaterdag de wedstrijd in Enoshima in de RS:X-klasse. Hij finishte de medalrace als tweede en pakte meer dan genoeg punten voor het goud. Goede vriend en concurrent Dorian van Rijsselberghe kwam als negende over de finish en sloot de wedstrijd ook af als negende.

Van de Nederlanders plaatsten alleen Bouwmeester en De Geus zich in Enoshima voor de Spelen. In de andere olympische klassen met Nederlandse medaillekandidaten loopt de olympische kwalificatieprocedure minimaal nog door tot in 2019.