Eliud Kipchoge heeft zondag in Berlijn het wereldrecord op de marathon verbeterd. De Keniaan liep een tijd van 2.01,39 en was daarmee ruim een minuut sneller dan het oude wereldrecord van zijn landgenoot Dennis Kimetto (2.02,57).

Kimetto liep zijn tijd in 2014 ook in Berlijn. Kipchoge is de eerste man ooit die de 42 kilometer en 195 meter aflegt in minder dan twee uur en twee minuten.

De marathon van Berlijn staat bekend als een van de snelste marathons ter wereld. Het is de achtste keer dat er bij de mannen een wereldrecord werd gelopen in de Duitse hoofdstad.

De 33-jarige Kipchoge zag dit voorjaar een serieuze poging nog mislukken. Hij won weliswaar de marathon van Londen, maar leverde in de slotfase van de wedstrijd te veel in op het recordschema en finishte in 2.04,17. De olympisch kampioen had tot zondag zijn persoonlijk record op 2.03,05 staan. Die tijd noteerde hij in 2016 in Londen.

De Keniaan probeerde vorig jaar op het circuit van Monza als eerste mens onder de twee uur te lopen. Kipchoge kwam toen, met hulp van een legertje tempomakers, in de buurt. Hij kwam uit op 2.00.25.

'Geen woorden om deze dag te beschrijven'

Kipchoge won de race in Berlijn al twee keer eerder. Dat was in 2015 (2.04,00) en in 2017 (2.03,32). Hij heeft nu zijn negen laatste gelopen marathons gewonnen.

"Ik heb geen woorden om deze dag te beschrijven", zei Kipchoge na de marathon. "Ik ben heel dankbaar en gelukkig dat ik het wereldrecord ruim verbeterd heb. Je kunt twee keer ergens naast grijpen, maar dus geen derde keer."

"Het was niet makkelijk. Ik heb mijn eigen race gelopen en vertrouwde op mijn trainers, mijn trainingsprogramma en mijn coach. Dat heeft mij geholpen in de laatste kilometers."

Kipchoge schudde Wilson Kipsang, zijn grootste concurrent, al vrij vlot af. Ook in zijn eentje wist de olympisch kampioen van Rio het tempo ontzettend hoog te houden.

De Nederlander Bart van Nunen eindigde bij zijn eerste deelname aan de marathon van Berlijn als tiende, op 11 minuten en 30 seconden achterstand van Kipchoge.