De Nederlandse volleyballers hebben een sensationale zege geboekt op het WK in Bulgarije. De ploeg van bondscoach Gido Vermeulen was in Ruse met 3-1 te sterk voor regerend olympisch kampioen Brazilië.

Oranje moest de eerste set nog wel aan de Zuid-Amerikaanse grootmacht laten (21-25), maar trok in de daaropvolgende drie bedrijven op overtuigende wijze aan het langste eind: 25-20, 25-20 en 25-21.

Nederland troefde Brazilië af op vrijwel alle fronten; aanvallend, blokkerend en serverend, met een hoofdrol voor Wouter ter Maat, die in het slot van de vierde set op dreef was met snoeiharde en rake opslagen.

Oranje is door de overwinning op de nummer één van de wereldranglijst al zo goed als zeker van een plek in de tweede ronde. Vrijdag werd ook China met eveneens 3-1 verslagen.

De 'Lange Mannen' van Vermeulen stegen boven zichzelf uit tegen Brazilië, dat zich geen raad wist met het gevarieerde en energieke spel van de Nederlanders en op momenten zelfs knullig punten verspeelde.

Van Haarlem man van de wedstrijd

'Man of the match' was spelverdeler Daan van Haarlem, hij nam het team bij de hand. In de aanval waren Thijs ter Horst, Maarten van Garderen, Michael Parkinson en Ter Maat trefzeker, in het blok viel Parkinson op met vier punten.

"Ongelooflijk", zei een beduusde Van Haarlem voor de camera van Ziggo Sport. "Dit was absoluut onverwacht, maar wel verdiend. Het besef moet nog komen, maar we deden het echt fantastisch. Wij kwamen steeds beter in de wedstrijd en zij knakten."

Nederland, dat voor het eerst sinds 2002 meedoet aan een WK, begon het mondiale eindtoernooi, dat naast Bulgarije ook in Italië wordt gehouden, woensdag met een kansloze 3-0-nederlaag tegen Canada.

De nummer 25 op de wereldranglijst speelt in de groepsfase nog tegen Frankrijk (zondag) en Egypte (maandag) en moet daarin een plek bij de eerste vier veiligstellen om daadwerkelijk door te mogen naar de tweede ronde.