Marieke Keijser en Ilse Paulis hebben bij de WK roeien het brons in de lichte dubbeltwee gepakt. De vrouwendubbelvier was na een fotofinish ook goed voor derde plek in het Bulgaarse Plovdiv.

De Europees kampioenen Keijser en Paulis leken lang een bedreiging voor de op de tweede plaats roeiende Amerikaansen Emily Schmieg en Mary Jones, maar kwamen er net niet voorbij. Het verschil was 26 honderdsten. De Roemeense titelverdedigers Ionela Cozmiuc en Gianina Beleaga roeiden naar het goud.

Paulis pakte twee jaar geleden olympisch goud met Maaike Head in de boot. Head stopte daarna met roeien omdat ze zich volledig op haar studie wilde richten. Paulis kreeg toptalent Keijser naast zich in de boot.

Na het sterke optreden in de halve finales waren de Nederlandse vrouwen zelfs licht favoriet, maar Roemenië liet zich niet verrassen en leidde van start tot finish. Paulis en Keijser moesten zelfs in achtervolging en passeerden pas in de laatste 500 meter de Britse boot. De Amerikaanse boot bleef buiten bereik, al was het verschil dus klein.

'Hier kunnen we zeker mee verder'

"Ik denk dat we hier heel blij mee mogen zijn", vond Keijser. "We trainen pas een winter echt goed samen en dan kun je nog niet dominant zijn. Al willen we dat wel."

Paulis was zo diep gegaan dat ze eerst minuten moest bijkomen. "Voor de buitenwereld waren we misschien de favoriet, maar in een finale begint iedereen op nul. Zo'n halve finale zegt dan niks."

Keijser vertelde dat er geen sprake van grote druk was. "We willen het zelf heel graag, en dan is dit wat er nu uitkomt. We konden niet harder. De race was bikkelhard", vertelde ze met betraande ogen. "Hier kunnen we zeker mee verder. Wat de rest denkt of vindt, doet er niet toe."

Fotofinish bij vrouwendubbelvier

De vrouwendubbelvier bezorgde Nederland de tweede medaille bij deze WK. Olivia van Rooijen, Karolien Florijn, Sophie Souwer en Nicole Beukers wisten pas na bestudering van de fotofinish dat er een bronzen medaille veroverd was. Het verschil met China was met het blote oog niet waarneembaar.

Nederland was de titelverdediger. Drie van de vier vrouwen zaten in de boot die vorig jaar de wereldtitel pakte in Florida. Florijn heeft inmiddels de plaats overgenomen van Inge Janssen, die een 'sabbatical' houdt.

Het goud in Plovdiv was voor de Poolse vrouwen, die Duitsland achter zich hielden.

'Niet het idee dat we iets hebben laten liggen'

De opluchting over het brons was achteraf groter dan de teleurstelling over het missen van titelprolongatie. "Dit was het maximaal haalbare op dit moment", meende Van Rooijen, die kort na afloop geen idee had wat de uitslag was. "Ik zag dat we allemaal op een lijn lagen. In de laatste 100 meter hebben we nog een keer keihard aangezet, omdat we de Chinezen zagen komen en ik de Duitsers helemaal zag inkakken."

De Nederlandse vrouwendubbelvier kende dit seizoen wat problemen met een aantal wisselingen. "En we staan toch weer op het podium. We hebben ons aan het plan gehouden. Ik heb niet het idee dat we iets hebben laten liggen", aldus Van Rooijen, die met haar teamgenoten een Nederlands record (6.11,79) roeide.

Souwer: "In de laatste meters schreeuwden we dat we alles moesten geven. Het niveau is heel hoog in de breedte. We zijn hier heel blij mee. Het ging zeker niet vanzelf dit jaar."

Mannenvier-zonder net naast podium

De mannenvier-zonder greep net naast het eremetaal. Bjorn van den Ende, Tone Wieten, Jasper Tissen en Bram Schwarz lagen halverwege de wedstrijd nog tweede, ver achter Australië. Maar de Nederlanders zagen Italië en Groot-Brittannië nog passeren en werden vierde.

De Italianen leken de Australiërs zelfs nog te bedreigen, maar strandden op een kwart seconde. De Nederlandse boot gaf ruim drie seconden toe op de winnaars.

Ook in de dubbelvier kende Nederland een flitsende start, maar net als hun collega's in de mannenvier-zonder bleven Dirk Uittenbogaard, Stefan Broenink, Koen Metsemakers en Abe Wiersma naast het podium. Het viertal had zich via de herkansingen voor de finale geplaatst en eindigde daarin als vijfde.

Het goud was voor de Italianen, die de boten van Australië en Oekraïne net achter zich hielden.